RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

​В Антарктиді з'явився кольоровий сніг: вчені попередили про його небезпеку, фото

В Антарктиді "зацвів" сніг, він змінив колір з білого на малиновий і зелений.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр в Facebook.

Таке явище спостерігається в кінці антарктичного літа в районі української станції "Академік Вернадський". Цей рік не став винятком.

Сніг змінює колір через мікроскопічні водорості. Вони там розмножуються і зберігаються до сприятливої для них температури, а потім починають проростати.

"Зелений колір дає пігмент хлорофіл, а червоний - каротинової шар, який містять клітини деяких видів мікроводоростей. До речі, цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання", - йдеться в повідомленні.

Вчені говорять, що таке "цвітіння" снігу сприяє зміні клімату. Через його нове забарвлення він менше відображає сонячного світла і швидше тане. В таких умовах водорості розвиваються ще швидше.

Британські вчені з Університету Кембриджу планують дослідити таке явища. Завдяки цьому хочуть оцінити масштаб танення антарктичних снігів в результаті глобального потепління.

Як повідомляв "Апостроф", на Землі вже через 20-30 років може статися глобальна зміна погоди. За даними дослідників, тоді на Землі настане переломний момент в підвищенні температури і рослини перестануть накопичувати атмосферний вуглець.