RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Вчені розповіли, коли на Землі станеться різке потепління

На Землі вже через 20-30 років може статися глобальна зміна погоди.

Про це пише Science Advances.

За даними дослідників, тоді на Землі настане переломний момент в підвищенні температури і рослини перестануть накопичувати атмосферний вуглець.

Вчені проводили дослідження близько 20 років і тільки зараз змогли прийти до такого висновку. За їх словами, за останні кілька десятиліть біосфера поглинала більше вуглецю, ніж вивільняла.

Саме з цієї причини глобальне потепління на планеті сповільнюється і його наслідки виявляються менш вираженими.

В ході дослідження фахівці створили модель, яка називається теорією макромолекулярних швидкостей (MacroMolecular Rate Theory). Вона заснована на термодинамічних законах і саме завдяки їй вдалося побудувати температурні криві для кожного великого біома окремо і Землі в цілому.

Вчені кажуть, що температурні максимуми поглинання вуглецю знаходяться на 18 градусах Цельсія для найпоширеніших рослин з C3-фотосинтезом і 28 градусах для рослин з C4-фотосинтезом. Таким чином, у багатьох біом триваюче потепління призведе до зниження фотосинтезу, в той час як обсяги CO2, що виділяються при диханні, будуть рости експоненціально, що порушить баланс екосистем.

В ході цих змін біоми перетворяться з поглиначів вуглецю в його джерела.

Нагадаємо, що NASA опублікувало серію супутникових знімків "до і після", що показують, як зміна клімату та інші чинники змінюють нашу планету.