RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Китай показав зразки грунту, зібраного на Місяці космічним зондом "Чан'е-5": фото

Китай досліджує зразки місячного ґрунту, які зібрала автоматична місячна станція "Чан'е-5", що успішно здійснила посадку на поверхню Місяця в грудні.

Про це пише Daily Мail.

Це перші зразки грунту, доставлені на Землю за більш, ніж 45 років. Деякі з них є зернистим матеріалом, а інші - базальтовими стеклами місячного вулканізму.

Chang'e-5 злетів на ракеті Long March-5 в листопаді з космодрому Веньчан в провінції Хайнань. Він повернувся 17 грудня з місячними каменями і грунтом.

"Вік каменів і грунту повинен допомогти вченим заповнити прогалину в знаннях про історію Місяця приблизно від одного до трьох мільярдів років тому", - сказав Бред Джолліфф, директор Центру космічних наук Макдоннелла при Вашингтонському університеті в місті Сент-Луїса.

Вони також можуть дати підказки щодо наявності на Місяці економічно корисних ресурсів, таких як концентрований водень і кисень, сказав Джолліфф.

"Ці зразки стануть справжньою скарбницею!", - зазначив Джолліфф.

Частина грунту, зібраної в 2020 році, буде виставлена в Національному музеї Китаю в Пекіні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили молекули води в кратері Клавій на Місяці. Фахівці встановили, що в кубічному метрі місячного грунту міститься вода об'ємом близько 0,3 літра.