RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Вчені знайшли доісторичну муху з "сюрпризом" у животі - жила 47 млн років тому: фото

У Німеччині в відкладеннях Месельської ями вчені виявили скам'янілу муху віком 47 мільйонів років з животом, повністю заповненим пилком.

Результати дослідження опубліковані в журналі Current Biology.

Це відкриття є першим прямим доказом того, що деякі види древніх мух харчувалися мікроспорами різних видів субтропічних рослин. На черевці мухи виявили довге волосся, відоме як щетинки. Імовірно, що з їх допомогою мухи могли переносити пилок, переміщаючись з квітки на квітку.

"Багатий зміст пилку, яке ми виявили в шлунку мух, передбачає, що мухи вже харчувалися і переносили пилок 47 мільйонів років тому, і показує, що вона зіграла важливу роль в поширенні пилку кількох таксонів рослин", - говорить ботанік Фріджір Грімссон з Віденського університету .

У витягнутому пилку переважали зерна рослин виду Decodon verticillatus і Parthenocíssus quinquefolia (дівочий виноград). Сьогодні Decodon verticillatus - це напівчагарник, що росте на водно-болотних угіддях і мілководдях озер. Обидві рослини в минулому росли поблизу озера Мессель. Це означає, що древня муха воліла харчуватися там, де жила, уникаючи перельотів на великі відстані.

За словами співробітниці Зенкенбергського музею у Франкфурті-на-Майні Соні Ведман, вчені не виключають, що для тропічних рослин мухи могли грати в процесі запилення в той період навіть більш важливу роль, ніж бджоли.

"Той факт, що ми виявили пилок в шлунку древньої мухи, передбачає, що комаха відігравала важливу роль в юрський період", - пишуть автори дослідження.

Як повідомляв "Апостроф", міжнародна група вчених-палеонтологів прийшла до висновку, що комах, які жили близько 50 мільйонів років тому і мали дивну форму голови, можна вважати стародавніми родичами бабок.