RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Білорусь вийшла зі "Східного партнерства": як відреагували Захід і Україна

У відповідь на санкції Євросоюзу Білорусь призупинила свою участь в ініціативі ЄС "Східне партнерство".

Про це повідомив МЗС Білорусі 28 червня.

"Ми не можемо виконувати свої зобов'язання в рамках цієї Угоди в умовах введених Євросоюзом санкцій і обмежень. З глибоким жалем констатуємо, що вимушена зупинка дії Угоди негативно позначиться на взаємодії з Євросоюзом у сфері боротьби з нелегальною міграцією та організованою злочинністю", - йдеться в повідомленні.

Відзначимо, "Східне партнерство" - проект Євросоюзу з розвитку і поглибленню відносин між ЄС і шістьма його сусідами - Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.

З'явилася реакція керівництва ЄС на це рішення Мінська.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що ЄС не визнає рішення білоруських властей припинити участь в ініціативі "Східне партнерство".

"Не дивлячись на рішення режиму Лукашенка про припинення участі Білорусі в "Східному партнерстві", ми готові продовжити працювати з білоруським народом для зміцнення зв'язків, розвитку регіонального співробітництва та вирішення спільних проблем ", - написав він у Twitter.

За словами голови Європейської ради Шарля Мішеля, рішення Мінська призупинити участь в ініціативі ЄС є черговим кроком білоруської влади, що викликає зростання напруженості в регіоні.

"Білорусь зробила ще один крок назад, призупинивши участь у Східному партнерстві. Це призведе до подальшого зростання напруженості, і це буде мати явну негативну дію на білоруський народ за рахунок позбавлення його можливостей, які дає співпраця з ЄС", - пише він.

Шарль Мішель запевнив білорусів, що вони можуть розраховувати на Євросоюз.

У свою чергу глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що рішення Мінська про вихід з "Східного партнерства" не має сили.

"Такі рішення незаконними лідерами не приймаються. Закликаємо до невизнання міжнародних зобов'язань, змін суверенітету і інших змін, які вводяться незаконної владою", - зазначив він.

У МЗС України також відреагували на рішення Білорусі, заявивши, що воно свідчить про неповагу до цінностей демократії, верховенства права і прав людини, на яких засновано "Східне партнерство".

"Україна переконана, що цей односторонній крок жодним чином не позбавляє білоруський народ його права на зближення з Європейським Союзом і співробітництво в рамках "Східного партнерства" на основі європейських цінностей і з метою зміцнення європейської ідеї в нашому регіоні", - йдеться в заяві відомства.

Як повідомляв "Апостроф", в Білорусі в зв'язку з введенням санкцій проти режиму Олександра Лукашенка госпропаганда видала передачу, в якій одіозний провідний Григорій Азаренка розкритикував дії Заходу.