RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

27 вересня

Всі новини

Взрывы на російських нефтебазах і артскладах: кому вони вигідні

У прикордонних з Україною російських областях продовжують горіти і вибухати нафтобази, склади боєприпасів та під'їзні дороги. Це може бути спроба російських корупціонерів приховати сліди своїх злочинів.

Про те, кому насправді все це вигідно, розповіли "Апострофу" експерти.

Так, на думку нардепа, члена парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Сергія Рахманіна, згадані інциденти можуть бути спробою росіян приховати свої гріхи. Він вважає, що є і ще одна заслуговує на увагу версія причини "хлопків" на російських нафтобазах і артскладах: всюдисуща корупція, яка завжди вбивала російську армію.

"Зокрема, це стосується дефіциту палива, яке в російській армії системно розкрадають. Доходило до смішного: мільйонні контракти отримували фіктивні фірми, зареєстровані за адресами... громадських туалетів. Звісно, в розкраданні зацікавлені вищі посадові особи з оборонки РФ", - розповів він.

Рахманін зазначає, що керівництво міноборони зацікавлене у збільшенні оборонних бюджетів, що автоматично збільшує обсяги "розпилу".

"Корупція в оборонних закупівлях, ймовірно, підірвала матеріально-технічне забезпечення армії, а просування Росії в Україні сповільнилося через брак палива - і це в країні, багатій на нафту і газ. Неефективний контроль над витратою палива в російській армії існував задовго до війни в Україні та історично створював можливості для розкрадань, які хтось часто намагається прикрити такими ось "бавовнами", як у Брянську. Те саме стосується і розкрадання арсеналів, на яких виникають пожежі, що списуються на традиційну "рушкірість" росіян ", - зазначив нардеп.

Зрештою, чи маємо ми справу з партизанами, професійними діями українських спецпідрозділів або приховуванням розкрадань, тож є чіткий сигнал російському суспільству: війна стосується всіх.

Всі росіяни повинні відчути, що ця війна їх не омине. Крім того, об'єкти, які були вражені, тобто нафтобаза, склади з боєприпасами, свідчать, що такі дії мають воєнний практичний сенс, адже пошкоджені або знищені об'єкти в прикордонних областях Росії активно використовувалися російськими військовими, які нині ведуть бойові дії в Україні. Сергій Рахманін.

"Знищуються ресурси та можливі лінії поставки логістики Росії. Тобто з точки зору відновлення боєздатності, поповнення запасів того ж пального, це для ворога дуже нищівні удари. Крім того, це психологічний фактор як для військових, так і для цивільного населення держави-агресора, яке не відчуває себе захищеним. Крім того, це ефективна ляпас системі контролю та системі ППО ворога, якщо ми припускаємо, що це могли бути, наприклад, атаки з безпілотника", - зазначає Рахманін.

Більше читайте у матеріалі "Апостроф": '"Хлопки" на кордоні: як росіяни списали викрадений бензин.