RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Може бути найдавнішою ручною гранатою: археологи в Ізраїлі виявили незвичайні боєприпаси, фото

Археологи знайшли стародавні керамічні горщики з Єрусалиму 11-12 століть, усередині яких виявилися, за припущенням вчених, ручні гранати. Новий аналіз чотирьох черепків показав, що в одному з них була вибухонебезпечна речовина.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі PLOS One.

Сферичні та конічні керамічні судини, датовані 9-15 століттями, поширені на Близькому Сході, однак ще тривають дискусії щодо їхнього призначення. Вважається, що їх могли використовувати для різних цілей: посуд для пиття пива, контейнери для ртуті, контейнери для олії та контейнери для ліків.

Чотири проаналізовані черепки знайшли у Вірменському саду у Старому місті Єрусалима в період з 1961 по 1967 рік і зберігалися в Королівському музеї Онтаріо. Один з них носить назву "Осколок 737" та місить легкозаймисту суміш, яка, імовірно, використовувалась як вибухова речовина. Вона була не імпортована з Китаю, де порох поширився принаймні з 9 століття, а створена місцевими виробниками.

"Це дослідження показало різноманітне використання цих унікальних керамічних посудин, у тому числі стародавніх вибухових пристроїв", - сказав молекулярний археолог Карні Метісон з Університету Гріффіта в Австралії.

Також "Осколок 737" містить сліди сірки, ртуті, магнію та нітратів, що свідчить про складний вибуховий пристрій, який відрізняється від чорного пороху, який скоро прибуде з Китаю. Вчені кажуть, що магній, наприклад, міг потрапити до Єрусалиму з Мертвого моря, де на той час його добували.

"Повідомлялося, що за часів хрестових походів ці посудини кидали гранати у фортеці хрестоносців, видаючи гучні звуки та яскраві спалахи світла. Деякі дослідники припустили, що судини використовувалися як гранати і містили чорний порох, вибухова речовина, винайдена в стародавньому Китаї і відома як завезена на Близький Схід та Європу до 13 століття. Було висловлено припущення, що чорний порох міг бути завезений на Близький Схід раніше, вже цих судинах IX-XI століть", - написали в журналі.

Окрім цього, горщик міг ще використовуватись як джерело палива для лампи або контейнера для масел, оскільки там також були жирні кислоти, які застосовували в ранній тепловій зброї.

Раніше "Апостроф" писав про стародавню знахідку в Туреччині. Там знайшли мармурову ванну віком 1800 років, якій немає аналогів у всьому світі.