RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вступ Швеції та Фінляндії до НАТО: Туреччина назвала вимоги в обмін на свою згоду

Туреччина вимагає від Фінляндії та Швеції засудження ними курдських організацій та зняття обмежень на продаж зброї в обмін на вступ до НАТО.

Про це свідчать анонімні розмови із трьома турецькими високопосадовцями, інформує Bloomberg.

Зокрема, Анкара наполягає на тому, щоб будь-які нові кандидати на членство в НАТО визнали її стурбованість курдськими збройними формуваннями - як всередині Туреччини, так і в Сирії та Іраку.

Як відомо, попри визнання тероризму Робочої партії Курдистану членами НАТО, відношення до їх сирійського відділення YPG геть інше – дехто навіть надавав їм зброю для боротьби проти Ісламської держави.

Саме через це Туреччина висуває такі вимоги – публічне засудження не лише Робочої партії Курдистану, а й інші курдські організації.

Крім цього, Туреччина вимагає від Швеції та Фінляндії скасування обмежень на продаж зброї, які вони наклали в 2019 році у відповідь на вторгнення у Сирію.

Варто зазначити, що обсяги торгівлі зброєю між Туреччиною та Фінляндією і Швецією є незначними, проте для Анкари це важливо, щоб вимагати зняття подібних обмежень з боку США.

Зокрема, Туреччина сподівається повернутися до угоди із США про закупівлю винищувачів F-35, від участі в якій її заборонили після того, як вона купила у Росії системи протиракетної оборони С-400.

Раніше ми писали, яка роль Україні у вступі Фінляндії та Швеції до НАТО.