RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Загроза застосування ядерної зброї: SIPRI вказав на небезпечну тенденцію

Незважаючи на те, що, порівняно з попереднім роком, загальна кількість ядерних боєголовок у світі скоротилася, всі дев'ять ядерних держав нарощують або оновлюють свої арсенали.

Читайте також: Бункерний параноїк: чому психічне здоров'я Путіна викликає тривогу

Про це свідчать дані доповіді Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем світу (SIPRI), опубліковані 13 червня.

Зазначається, що всі дев'ять країн - Росія, США, Китай, Франція, Великобританія, Пакистан, Індія, Ізраїль і КНДР, які мають ядерну зброю, в 2022 році почали активно модернізувати свій арсенал після 35 років його скорочення. Це викликає особливу тривогу на фоні війни в Україні.

За оцінками експертів, загальна кількість ядерних боєголовок на січень 2022 року становила 12 705 штук, з них 9440 - активні та потенційно готові до використання у військових цілях. Минулого року Інститут налічував понад 13 тисяч боєголовок, проте скорочення запасів пов'язане з тим, що Росія та США зняли з озброєння застарілі системи. Таким чином, кількість боєзарядів, придатних для використання залишається на тому ж рівні.

Варто зазначити, що 90% світового ядерного арсеналу припадає сукупно на США та Росію. Крім того, за даними аналітиків SIPRI, на початок цього року Росія, на додаток до стратегічних ядерних озброєнь, мала 1912 зарядів тактичної ядерної зброї.

У той же час, супутникові знімки показують інтенсивну ядерну програму в Китаї за останні місяці: КНР зараз веде спорудження близько 300 нових пускових шахт для ракет. Імовірно, за минулий рік атомною зброєю був оснащений і новий китайський підводний човен.

Також про розширення свого арсеналу за 2021 рік повідомила і Великобританія, заявивши, що засекретить дані про власні атомні озброєння. А Франція минулого року оголосила про старт розробки підводних човнів третього покоління із ядерною зброєю на борту. Різні програми модернізації реалізують зараз також Індія, Пакистан та Ізраїль.

Що стосується Північної Кореї, то експерти SIPRI оцінюють ядерний потенціал країни приблизно 20 боєголовок – за наявності вихідних матеріалів для створення ще 20-25 атомних зарядів.

"Незважаючи на те, що минулого року було досягнуто значних успіхів як у галузі контролю над ядерними озброєннями, так і в галузі ядерного роззброєння, ризик застосування ядерної зброї зараз здається вищим, ніж будь-коли з часів розпалу холодної війни", — резюмував директор SIPRI Ден Сміт.

Раніше ми писали, чи існує загроза ядерної війни.