RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Узбекистані розпочалися масові протести: національна меншина вимагає збереження прав

У п'ятницю, 1 червня, мешканці республіки Каракалпакстан, яка входить до складу Узбекистану, вийшли на масові протести проти змін Конституції. Влада хоче виключити суверенний статус регіону та його право на вихід зі складу республіки.

Про це інформує Радіо Азаттик.

Президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв за прикладом російського диктатора Володимира Путіна вирішив "обнулитися", і, змінивши Конституцію, заразом позбавити найбільший регіон країни права на вихід зі складу Узбекистану. Так, у списку поправок є момент, який визначає статус Каракалпакстану. Якщо зараз у основному законі закріплено, що це суверенна республіка, то в новій редакції слова "суверенна" більше немає, вона стане звичайною областю. Крім того, у нинішній Конституції закріплено право Каракалпакстану на вихід зі складу Узбекистану на підставі внутрішнього референдуму. Цю статтю мають намір скасувати, замінивши її на несуттєву, яка говорить про те, що Каракалпакстан сам здійснює виконавчу, законодавчу та судову владу на своїй території, а найвищим органом управління вважається місцевий парламент.

У Каракалпакстані нововведення зустріли масовими протестами. До центру столиці Каракалпакстану, у місті Нукусі, вийшли тисячі людей, люди координують спільні дії і не мають наміру здаватися.


Крім того, обурені люди вийшли на вулиці міст Чімбаї та Муйнаке. Активних учасників протестів почали затримувати, влада Узбекистану ввела до Каракалпакстану додаткові сили Національної гвардії.

Через неймовірний резонанс, який викликав законопроект про конституційні поправки, в регіоні спостерігалися проблеми з інтернетом та зв'язком. Люди масово пишуть гнівні пости та коментарі, через що telegram-канали почали масово закривати.

Зазначимо, Конституцію Узбекистану було прийнято 8 грудня 1992 року на сесії Верховної Ради республіки. За цей час в основний закон країни поправки вносилися п'ятнадцять разів.

Нагадаємо, щойно Шавкат Мірзієєв став президентом Узбекистану, свою першу телефонну розмову в новій якості він провів із президентом РФ Володимиром Путіним.