RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У Туреччині знайшли стоянку людей, якій понад 9000 років: фото

Під час розкопок на кургані Сирчалітепе (Sırçalıtepe Höyük) у центральній турецькій провінції Ніґде археологи виявили сліди постійного поселення, яке проживало там щонайменше 9300 років тому.

Про це повідомили в Arkeonews.

Курган розташований у районі поблизу джерел обсидіану у вулканічному регіоні Каппадокії. Цього року на місці розкопок керівник групи розкопок і доцент Семра Балчі зі Стамбульського університету її команда знайшли знаряддя з кістки та обсидіану, які використовувалися в повсякденному житті, а також намистини та інші предмети, які, як вважають, використовувалися для прикрас.

Фото: Anadolu Agency (AA)

За допомогою радіовуглецевого аналізу вчені виявили, що два знайдені зразки мають вік понад 9300-9600 років.

Фото: Anadolu Agency (AA)

"Важливий момент полягає в тому, що наразі не було розкопано жодне інше місце, де б обсидіанова робоча зона та поселення були разом", - наголосила Балчі, зазначивши, під час розкопок також були знайдені зразки овальних наконечників стріл.

У Сирчалітепе розкопки проводилися в двох різних місцях кургану. Одна траншея знаходиться на схилі та містить задокументовані архітектурні залишки та знахідки, пов’язані з повсякденним життям. Інша траншея – від вершини кургану.

Фото: Anadolu Agency (AA)

Стіни з глинобитної цегли, оштукатурені підлоги та значні печі є одними з архітектурних реліквій, які були знайдені в траншеї на схилі. Проте досліджена територія верхньої траншеї з великою кількістю кернів і уламків, що руйнуються, показує різницю між Сирчалітепе та іншими місцями в регіоні, які існували одночасно з нею.

Раніше "Апостроф" писав, що у Швеції виявили дивовижну знахідку епохи вікінгів.