RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Українським біженцям платять по 2 тисячі доларів: де найбільші виплати

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну багато європейських країн, а також США та Канада відкрили свої двері для українських біженців, надавши їм житло, їжу, пільги та роботу. У 2023 році умови у деяких країнах зміняться, проте є і ті, хто продовжить надавати українцям високу фінансову допомогу.

Що це за країни розповідає "Апостроф".

Читайте також: Приймуть, як своїх: українським біженцям змінять статус в Канаді

Німеччина

З 1 січня Німеччина збільшить допомогу українським біженцям, які мають статус тимчасового захисту в цій країні - розмір виплат для українців у ФРН зросте на 40-50 євро на місяць.

За окремими категоріями виплати будуть такими:

  • самотні дорослі - 502 євро на місяць;
  • батьки-одинаки – 502 євро на місяць;
  • повнолітній громадянин України (що одружений) – 451 євро на місяць;
  • діти 14-17 років – 420 євро;
  • діти 6-13 років – 348 євро;
  • діти віком до 5 років – 318 євро.

Окрім безпосередньо виплат українцям покривається частина вартості оренди житла. Сума відрізняється залежно від федеративної землі та становить близько 520 євро на місяць на одну особу. Водночас Німеччина обмежила строк перебування в країні без реєстрації терміном до 90 діб.

Швейцарія

Ще на початку війни Швейцарія почала оформлювати для українських біженців так званий статус S – завдяки йому українці могли легально працювати у країні, мати доступ до медицини тощо. Загалом, цей статус прирівнюється до аналогічних програм у ЄС і дає права, що і в Євросоюзі.

Також, до серпня 2022 року, українські біженці отримували 1500 швейцарських франків (1525 доларів США) щомісячно, не враховуючи майно та доходи. Але із серпня 2022 року уряд Швейцарії заявив про більш жорсткі умови нарахування грошових виплат українцям і тепер, при розгляді заявок також враховуватиметься фінансове становище переселених осіб, а кожен випадок розглядатиметься індивідуально.

"Відтепер кожна заявка розглядатиметься індивідуально з урахуванням доходів та майна особи чи родини. Якщо громадянин України знімає гроші з банківських карток фінансових закладів країни походження або купує активи, це впливає на оцінку рівня доходу та є вирішальним фактором при розгляді прохання про матеріальну допомогу", – пояснили на сайті VisitUkraine.today.

Ірландія

Для отримання фінансової допомоги в Ірландії, а також доступу до медицини та ринку праці, українському біженцю необхідно оформити PPSN – це індивідуальний номер, який складається із 7 цифр та кількох літер. Його видають в Департаменті соціального захисту, але також його можна отримати, звернувшись у центр надання допомоги українцям в аеропорту по прибуттю.

Після цього можна претендувати на отримання соціальних виплат, які щотижня надходитимуть на банківський рахунок або у поштове відділення, поруч з місцем проживання та становитимуть 830 євро на місяць.

Канада

Канада почала приймати біженців з України на початку березня 2022 року, оголосивши про старт програми Canada-Ukraine Authorization for Emergency Travel. По ній українці можуть перебувати у Канаді два роки або більше, якщо цього потребуватиме ситуація, отримувати доступ до медицини та ринку праці.

По прибуттю до Канади та після оформлення необхідних документі, українці можуть розраховувати на одноразову фінансову допомогу: по 3 тисяч канадських доларів (близько 2 тисяч доларів США) на кожного дорослого і по 1,5 тисячі канадських доларів (приблизно 1 тисяча доларів США) на кожну дитину віком до 17 років. Втім, зважаючи на високий рівень життя у Канаді, експерти радять обирати цю країну лише за умови, якщо у людини є "фінансова подушка" у розмірі 10 тисяч доларів.

Раніше ми писали, як виплачуватимуть допомогу переселенцям з 1 січня.