RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Допомога українським біженцям у Європі: яка зараз ситуація у різних країнах

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну багато європейських країн відкрили свої двері для українських біженців, надавши їм житло, їжу, пільги та роботу.

Що зміниться у 2023 році для тих, хто втік від війни за кордон, розповідає "Апостроф".

Варто зазначити, що усі країни, де перебувають українські громадяни, оголосили про продовження дії програм з підтримки біженців у 2023 році. У той же час, аналітики прогнозують нову хвилю українців, які потребуватимуть притулку, через постійні ракетні обстріли Росією та проблеми з електроенергією.

Читайте також: Як виплачуватимуть допомогу переселенцям з 1 січня: всі подробиці

Польща

Польща прийняла найбільшу кількість біженців з України – наразі там перебуває близько 1,5 млн наших громадян. З Нового року їм доведеться самостійно покривати частину витрат на проживання в місцях колективного розміщення. Так, безкоштовно проживати у таких місцях українці зможуть протягом перших 120 днів після приїзду до Польщі. Після цього вони повинні будуть платити за проживання 50% вартості, а з травня 2023 року - 75%, але не більше, ніж 40 і 60 злотих на добу (300 грн і 500 грн відповідно).

У той же час зміни не стосуватимуться осіб з інвалідністю, пенсіонерів, жінок з дітьми до року та вагітних, жінок із трьома та більшою кількістю дітей, людей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Вони й надалі будуть проживати в таких місцях безкоштовно.

Окрім цього, у разі тимчасового виїзду з Польщі соціальні виплати заморожуватимуться, а у разі неповернення до країни протягом 30 днів – анулюватимуться. Також, посвідчення на тимчасове проживання у Польщі відтепер видаватимуть на півтора роки замість трьох.

Іще однією вимогою для легального перебування у Польщі є наявність електронного посвідчення - еквівалент польського документа mObywatel, а оформити польський ідентифікаційний код (PESEL) українці мають за 30 днів, а не за 90, як було минулого року.

Чехія

У Чехії планують змінити закони, згідно яких грошова допомога біженцям зменшиться із 5000 крон до 4890 (215 дол США). Окрім цього розмір допомоги залежатиме від доходів біженця. Якщо доходи будуть вищими за вказану суму, допомогу не надаватимуть.

Проте пенсіонерам та людям з інвалідністю грошову допомогу збільшать - вона становитиме 7 290 крон (323 дол США) на дорослого та 5 235 крон на дитину (231 дол США).

Остаточне рішення має бути ухвалене впродовж січня, а діятимуть нові правила з квітня.

Словаччина

З 1 січня Словаччина скасує безплатний проїзд у громадському транспорті в столиці країни Братиславі. Безоплатним проїзд буде лише в день отримання документів про статус тимчасового захисту та впродовж наступних чотирьох днів. Втім, безкоштовним залишать проїзд для школярів, за умови наявності документа про тимчасове проживання у Словаччині і підтвердження навчання у школі.

Литва

Натомість Литва навпаки, продовжила термін безкоштовного користування громадським транспортом - до 2024 року. Ідеться про великі міста та про залізничний транспорт. З 2023 року країна також запроваджує лише електронний формат дозволів на проживання, який діятиме до березня 2024 року.

Латвія

Латвія зобов'язалася приймати і допомагати українським біженцям до 30 червня цього року, після чого цей термін може бути переглянутий. Розмір грошової допомоги тут не змінився.

Проте, якщо українці планують працювати у цій країні, то вони повинні вчити латиську мову – для цього надається один рік. Тобто, говорити мовою цієї країни на роботі потрібно буде з 1 січня 2024 року.

Нідерланди

У цій країні вирішили встановити залежність між грошовою допомогою і доходами сім'ї з України. Так, з 1 лютого, влада матиме право припинити щомісячні виплати грошової допомоги для сім'ї у разі, якщо хтось із родини має доходи від роботи або пільг. Сьогодні на кожного дорослого чи маленького українця платять по 260 євро щомісяця. Також передбачається, що виплати на харчування зміняться і залежатимуть від того, скільки осіб є у сім'ї. Чим більшою є сім'я, тим меншою буде виплата на кожну особу.

Окрім цього планується зменшити розмір виплат родинам, які приймають у себе українських біженців – якщо зараз ця сума становить 215 євро на місяць, то її планують зменшити до 93 євро.

Німеччина

Ця країна, чи не єдина, яка з січня збільшить допомогу українським біженцям - розмір виплат для українців у ФРН зросте на 40-50 євро на місяць.

За окремими категоріями виплати будуть такими:

  • самотні дорослі - 502 євро на місяць;
  • батьки-одинаки – 502 євро на місяць;
  • повнолітній громадянин України (що одружений) – 451 євро на місяць;
  • діти 14-17 років – 420 євро;
  • діти 6-13 років – 348 євро;
  • діти віком до 5 років – 318 євро.

Окрім безпосередньо виплат українцям покривається частина вартості оренди житла. Сума відрізняється залежно від федеративної землі та становить близько 520 євро на місяць на одну особу. Водночас Німеччина обмежила строк перебування в країні без реєстрації терміном до 90 діб.

Швейцарія

Швейцарія оголосила, що у 2023 році планує виділити українських біженцям додаткове житло на кількох військових базах, оскільки уряд очікує, що ще близько 75 тисяч переселенців може звернутися до Швейцарії за допомогою.

Раніше ми писали, куди звертатися, аби оформити житлову субсидію для переселенців.