RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Як відбувається конфіскація майна РФ в Україні: у Мін'юсті розповіли алгоритм

Існує досить зрозумілий алгоритм дій щодо конфіскації російського майна в Україні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла заступник міністра юстиції України Валерій Коломієць.

Читайте також: Конфіскація 300 млрд доларів РФ на користь України: у чому проблема

Вона детально розповіла про цей алгоритм:

"Починає процес конфіскації РНБО, який ухвалює рішення щодо застосування санкцій до тих чи інших осіб. Воно вводиться в дію указом президента. Після цього санкційний департамент Мін'юсту перевіряє, які активи в Україні належать цій особі".

Крім того, заступник міністра розповіла про те, як враховується той факт, що більшість російських олігархів формально в Україні нічим не володіють.

"Звичайно, це враховується. Тому співробітники міністерства виявляють не лише те майно, яке належить цим особам безпосередньо, але й те, яким вони володіють фактично, - через посередництво інших людей. Для цього збираються необхідні матеріали і документи, які доводять, що саме умовний Янукович (Віктор Янукович, що був президентом України у 2010-2014 роках, і втік до Росії підчас Революції гідності – "Апостроф") чи (російський олігарх) Дерипаска дійсно є кінцевим бенефіціаром певного майна. З цими матеріалами Міністерство юстиції звертається до Вищого антикорупційного суду (ВАКС), і він на основі наданих документів вирішує, чи дійсно дане майно належить підсанкційній особі, чи це не доведено. Залежно від того, наскільки незаперечними є зібрані докази, рішення суду може бути різним. В практиці суду є рішення, коли позовні вимоги задовольнялися повністю або частково. Переважно нам вдається переконати суд в тому, що певне майно дійсно належить підсанкційній особі. Тобто рішення не приймаються чиїмось вольовим політичним рішенням, а суд уважно вивчає докази позивача і сторони захисту", - розповіла Коломієць.

Нагадаємо, раніше Коломієць також вказала на цікавий момент із забороною на "Партію Шарія".

Більше читайте у матеріалі: Якщо влада в Україні буде узурпірована, закони перепишуть швидко і легко - заступник міністра юстиції