RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

П'ята служба ФСБ керувала провірменськими сепаратистами в Карабаху - розслідування

П'ята служба російської ФСБ, що спровокувала повномасштабне вторгнення в Україну, керувала провірменськими силами в Карабаху.

Про це повідомили двоє топ-діячів у Вірменії, пише Фокус з посиланням на телеграм-канал Azfront.

Вони зазначили, що так званого "президента" анклаву Араїка Арутюняна також контролювали "компетентні органи".

Ексглава "Ради безпеки" провірменського анклаву в Карабаху Самвел Бабаян заявив громадському ТБ Вірменії, що донедавна "президента" Араїка Арутюняна курувала п'ята служба ФСБ. З нею співпрацювали й інші лідери сепаратистів. Політик зазначив, що Арутюнян нібито був зміщений ФСБ з посади "президента", і Луб'янка поставила на цю посаду іншу "свою людину" - Самвела Шахраманяна.

Бабаян додав, що "у ніч на 10-те" був викликаний на збори сепаратистських лідерів, які "повідомили, що взяли на себе управління" вірменським анклавом. Бабаян зазначив, що це "ті самі люди, які працюють під керівництвом тієї ж служби (п'ята служба ФСБ)". Бабаян підтвердив, що Варданян, який з листопада по лютий обіймав посаду "держміністра" ("керівника уряду") анклаву був російським агентом.

"Він був відправлений (у Карабах), щоб ускладнити ситуацію. Азербайджан ніколи не пішов би на переговори при Варданяні", - пояснив Бабаян.

Про те, що Варданян пов'язаний із спецслужбами РФ AZfront першим повідомив у жовтні 2022 - до його призначення на посаду "держміністра". Він був включений до української бази посібників російської агресії "Миротворець" за день до того, як глава ГУР Буданов дав зрозуміти, що українська військова розвідка налагодила роботу зі збору відомостей у вірменському анклаві в Карабаху. Згідно з дописом у базі "Миротворець", Варданяну, крім іншого, інкримінуються такі злочини: "Замах на суверенітет та територіальну цілісність України. Співучасник злочинів російської влади проти України та її громадян. Фінансування російської агресії на пострадянських теренах".

14 вересня до бази "Миротворець" включили й Арутюняна, який залишив пост "президента" сепаратистів за два тижні до того.