RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"А де ви були раніше?" В ООН звинуватили Ізраїль в "неправомірних діях"

Рада Безпеки ООН у перші дні нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль ніяк не відреагувала на вторгнення. Зараз же – Організація Об'єднаних Націй стверджує, що з обох боків не було вжито ефективних запобіжних заходів, щоб уникнути жертв серед цивільного населення.

Про це йдеться на сайті офіційних документів ООН.

Ключову частину звіту комісії, підготовленого для Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, було закінчено ще до того, як ХАМАС атакував Ізраїль, і охоплює період із травня 2021 року до серпня 2023 року. У доповіді розглядається "використання сили з боку Ізраїлю та де-факто влади в секторі Газа, а також військові та поліцейські операції Ізраїлю в Газі, на Західному березі (в Юдеї та Самарії), включаючи Східний Єрусалим та решту Ізраїлю".

"Наша доповідь є хворобливою і своєчасною. У ній наголошується, що єдиний шлях до припинення насильства та досягнення сталого миру – це суворе дотримання міжнародного права на всій окупованій палестинській території та в Ізраїлі. Це вимагає усунення корінних причин конфлікту, включаючи окупацію палестинської території, і надання палестинцям можливості реалізувати своє право на самовизначення", – прокоментувала підсумки роботи комісії її голова Наві Піллей.

При цьому експерти ООН наголосили, що напад терористів ХАМАСу на мирне населення південних населених пунктів Ізраїлю неприпустимий.

"Звірства, свідками яких ми стали з 7 жовтня, надають нашим висновкам та рекомендаціям безпрецедентної актуальності. Громадянські особи та цивільні об'єкти завжди мають бути захищені. Вони ніколи не є законною метою. Усі сторони повинні виконати свій обов'язок щодо їх захисту відповідно до міжнародного гуманітарного. правом", - зазначає Піллей.

Читайте також: Ізраїль відправив ООН за відомою адресою: що відбувається у п'ятий день "війни Судного дня-2"

Комісія наголошує, що "сторонам, що беруть участь, необхідно терміново припинити всі форми насильства і забезпечити захист цивільного населення". Крім того - "ракетні та мінометні атаки палестинських збройних груп проти цивільних об'єктів не вибирають мети і, отже, є явним військовим злочином ".

Також комісія зазначає, що "заборона на постачання продовольства та медичних препаратів у сектор Гази порушує норми міжнародного гуманітарного права".

Експерти комісії дійшли висновку, що "ізраїльські сили безпеки застосували надмірну силу та невиборчі засоби для розгону демонстрантів в Ізраїлі та на Західному березі, включаючи Східний Єрусалим, що призвело до серйозних травм людей, включаючи смерть та незворотні поранення".

Слід зазначити, що російські ЗМІ, як у більшості випадків, по-своєму трактують інформацію. Так, з доповіді ООН вони обрали тільки ту частину, яка стосується заходів у відповідь на арабський тероризм з боку Ізраїлю.

"В ООН назвали невідповідні удари Ізраїлю по Газі військовим злочином" – з таким заголовком повідомляють про висновки комісії ООН прокремлівські ЗМІ.

Водночас рада безпеки ООН не ухвалила російську резолюцію щодо припинення вогню між Ізраїлем та сектором Газа через відсутність засудження дій ХАМАСу. За російський проєкт проголосували п'ять країн-членів Ради безпеки за необхідний мінімум дев'ять голосів. Проти було чотири країни, шість утрималися.

"За" проголосували Росія, Китай, ОАЕ, Габон та Мозамбік. Відповідно "проти" - США, Великобританія, Франція та Японія. Утрималися Албанія, Бразилія, Гана, Мальта, Швейцарія та Еквадор.

У проєкті резолюції пропонувалося закликати до негайного гуманітарного припинення вогню та засудити якесь насильство та акти тероризму щодо цивільних осіб, але згадки терористичних угруповань не було.

Раніше ми писали, що ООН не побачили доказів для визнання геноциду в Україні.

  • Вас може зацікавити:

Байден відвідає Ізраїль, Іран загрожує превентивним ударом: що відбувається у охопленому війною регіоні

З Ізраїлю вилетів другий евакуаційний рейс з українцями на борту: подробиці