RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Може спалахнути нова війна: на референдумі у Венесуелі підтримали анексію сусідньої країни

У той час, коли російські окупанти намагаються загарбати українські території, у Венесуелі 3 грудня провели референдум щодо анексії сусідньої країни – Гаяни в районі річки Ессекіб.

Про це повідомляє Financial Times.

Зазначається, що 95% проголосували за підтримку претензій на територію, багату на нафту і корисні копалини.

На бажаній території площею 160 тисяч квадратних метрів переважно ростуть густі джунглі, проте у 2015 році там біля узбережжя знайшли поклади нафти. Саме після цього Венесуела відновила свої територіальні претензії.

Попри рішення Міжнародного суду про заборону "будь-яких дій, які можуть змінити статус-кво в регіоні Ессекібо", голосування відбулося. Важливо зауважити, що суд не виключив можливість проведення референдуму.

Виборці позитивно відгукнулися на всі п'ять запитань, пов'язаних з регіоном Ессекібо, включаючи відмову від юрисдикції Міжнародного суду у розв'язання цього питання. Також їх запитали, чи вони вважають, що ця територія повинна стати частиною Венесуели, а її мешканці отримати венесуельське громадянство.

Президент Національної виборчої ради, Елвіс Аморосо, наголосив, що з 20,7 мільйона виборців Венесуели близько 10,5 мільйона віддали свої голоси, переважно відповівши схвально на всі питання. Проти референдуму не було організовано жодної кампанії, тому аналітики передбачали, що виборці, які були проти, можуть залишитися вдома.

Читайте також: Скільки біженців з України знайшли роботу в Чехії: стали відомі цифри

Перед проведенням референдуму Гаяна стверджувала, що Каракас готується до збільшення військових сил у випадку, якщо Венесуела вирішить реалізувати рішення референдуму. Представники уряду Венесуели стверджували, що розгортання військ в країні має на меті проведення операцій проти незаконного видобутку нафти. Бразилія, що межує з обома країнами, повідомила про посилення оборони в районі Ессекібо перед початком голосування.

Спостерігачі та опозиційні політики в Венесуелі оцінили проведення референдуму як спробу президента Ніколаса Мадуро здобути внутрішню підтримку, особливо з урахуванням підготовки країни до виборів у другій половині 2024 року. Хоча він ще не оголосив про свою кандидатуру, більшість вважає, що він буде балотуватися.

Варто зазначити, що Гаяна — це держава в Південній Америці, розташована на північному узбережжі Атлантичного океану. Вона межує на сході з Суринамом, на південному та південному сході з Бразилією, і на північному заході з Венесуелою. Площа країни становить 214 969 км², а столицею є місто Джорджтаун. Офіційною мовою є англійська. Гаяна — єдина англомовна країна на південноамериканському континенті та один із членів британської Співдружності націй.

У 2017 році 41% населення Гаяни жило за межами бідності. Економіка країни зазнає трансформації після відкриття нафтових родовищ у 2015 році та початку комерційного видобутку у 2019 році. Станом на 2023 рік Гаяна займає четверте місце за показником ВВП на душу населення в Америці, слідом за Сполученими Штатами, Канадою та Багамськими островами, і є однією з країн з найбільшим покращенням рейтингу за Індексом людського розвитку з 2015 року. Проте за даними Світового банку, на початок 2023 року в країні ще дуже багато бідних.

Раніше ми писали, що у Мюнхені через шторм літак примерз до "злітки".

  • Вас може зацікавити:

У Ростові різко спалахнув ринок: частина міста знеструмлена, кадри

Країна ЄС змінить виплати біженцям з України: що зміниться з 1 грудня

В Єрусалимі терористи розстріляли людей на зупинці: фото, відео і всі подробиці