RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

Всі новини

Зрівняли з Путіним? Прокурор Гаазького трибуналу запросив ордери на арешт очільників Ізраїля і бойовиків ХАМАСу

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розгляне вимоги головного прокурора Каріма Хана про видачу ордера на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, міністра оборони країни Йова Галанта, а також політичного лідера радикального угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханії, командувача військовим крилом організації Мухаммада Дейфа та лідера угрупування в секторі Газа Ях'ї Сінвара.

Про це йдеться на сайті суду.

Читайте також: Суд в Гаазі блокує зусилля України щодо створення спецтрибуналу для РФ: суддям висунули серйозні звинувачення

Стверджується, що є всі підстави вважати, що Нетаньяху та Галант, а також троє лідерів ХАМАС, визнаної терористичною організацією у США та ЄС, причетні до воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території сектору Газа та Ізраїлю.

Йдеться про напад ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, в ході якого було вбито близько 1200 осіб і понад 200 захоплено в заручники, і кампанії Ізраїлю у відповідь у підконтрольному ХАМАС секторі Газа, яка триває донині. За даними палестинської сторони, у секторі з жовтня минулого року загинуло понад 35 тисяч людей, в основному, мирні жителі.

Лідерів ХАМАС прокурор МКС звинувачує у масових вбивствах, взятті заручників, актах сексуалізованого насильства, тортурах та жорстокому поводженні з людьми. Зокрема зазначається, що звинувачення вважає Сінвара, Дейфа та Ханію винними у вбивстві сотень громадян Ізраїлю під час нападу 7 жовтня. Карім Хан також закликав негайно звільнити всіх заручників, які утримуються ХАМАС.

Лідерів Ізраїлю прокурор МКС звинуватив у використанні голоду як методу ведення бойових дій, навмисному заподіянні тяжких страждань та вбивствах мирного населення. Наголос у звинуваченні робиться на обмеження доступу гуманітарних вантажів до Гази, що, за твердженням прокурора, веде до страждань мирних мешканців та голоду в секторі. "Ізраїль, як усі країни, має право захищати своє населення. Це право, однак, не звільняє Ізраїль і будь-яку іншу державу від необхідності дотримуватись міжнародного кримінального права". За словами Хана, звинувачення ґрунтуються на доказах, у тому числі показаннях свідків як ізраїльтян, так і палестинців.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 17 березня 2023 року Палата досудового провадження МКС видала ордер на арешт Володимира Путіна, який очолює злочинний режим в РФ.

  • Вас також може зацікавити:

Світ отримав сигнал: генпрокурор України про ордер на арешт Путіна

Росія тримає в полоні понад 3 тисячі українців: що відомо про їхню долю

Дитячий табір у Криму відмовився повернути дитину до Херсона: що відомо