RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

14 червня

13 червня

Всі новини

Розгадка таємниці єгипетських пірамід все ближче: у пустелі виявили цікаву знахідку

Вчені ймовірно знайшли розгадку побудови кількох пірамід, розташованих далеко від річки Ніл – за допомогою радару вони виявили вимерлий рукав, яким у давнину перевозити матеріали для будування.

Про це повідомляє "Arkeonews".

Так, поблизу стародавньої єгипетської столиці Мемфіса розташовано близько 30 пірамід, серед яких Велика піраміда Гізи — єдина збережена споруда із семи чудес стародавнього світу, а також піраміди Хефрена, Хеопса та Мікеріноса.

Донедавна залишалося загадкою, яким чином ці піраміди могли опинитися настільки далеко від будь-якої водойми, адже транспортування матеріалів для будівництва потребувало значних зусиль і перевозили їх переважно річками. Вважалося, що стародавні єгиптяни використовували інший водний шлях для переміщення гігантських блоків.

Однак під час недавнього дослідження науковці знайшли місце розташування 64-кілометрового стародавнього рукава річки Ніл, який давно зник. Вони пропонують назвати довгу річку "Ахрамат", що в перекладі з арабської означає "піраміди".

Читайте також: Археологи виявили в затонулому кораблі новий вид амфор: для чого їх використовували

"Багато пірамід, що датуються Старим і Середнім королівствами, мають дамби, які ведуть до відгалужень і закінчуються храмами Долини, які, можливо, які в минулому діяли як річкові гавані. Ми припускаємо, що філія Ахрамат відіграла певну роль у будівництві пам’ятників і одночасно була активною та використовувалася як транспортний шлях для робітників і будівельних матеріалів до місць спорудження пірамід", - заявили дослідники.

Дослідження на місцевості та керни відкладень із цього місця підтвердили наявність річки. На відміну від посушливих і непривітних ландшафтів сьогодні, близько 6000 років тому долина була мережею прісноводних боліт і заплав, з мешканцями, які переселялися на природні вали річки та Джезіри (острови) на початку періоду Стародавнього царства (близько 2686 р. до н.е.).

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на дні Каховського водосховища знайшли унікальні артефакти.

  • Вас також може зацікавити:

В Індії натрапили на древніх ідолів: місцеві жителі заговорили про знак від Бога. Фото

Схожий на зброю короля Артура: у Іспанії знайшли незвичайний меч "Ескалібур"

Вчені розшифрували пошкоджені Везувієм рукописи і розкрили місце поховання Платона