RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін просив Сі не їхати в Швейцарію: подробиці візиту диктатора до Китаю

Під час зустрічі з президентом Китаю російський диктатор Володимир Путін просив Сі про три речі – одним з аспектів була відмова від участі у Глобальному саміті миру для України.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на три джерела, що знайомі із ситуацією.

Читайте також: Без Байдена і Сі: чи вдасться Зеленському врятувати саміт миру

Зауважується, що під час своєї нещодавньої поїздки в Пекін російський диктатор володимир путін оголосив президенту Китаю три прохання, одним з яких було не долучатись цього року до Глобального саміту миру для України. Окрім цього господар Кремля просив Сі Цзіньпіна про такі речі:

  • укласти угоду стосовно будівництва газопроводу "Сила Сибіру — 2";
  • посилити активність китайських банків у росії.

За словами обізнаних джерел, на які посилається FT, Китай має намір купувати російський газ за ціною, що близька до субсидованих РФ внутрішніх цін. Крім того, додається, що Сі Цзіньпін готовий купувати лише частину загальної запланованої потужності трубопроводу за рік в 50 млрд кубометрів газу.

Перше питання: трубопровід "Сила Сибіру — 2"

Позиція Китаю в питанні трубопроводу "Сила Сибіру — 2", на якій так наполягав російський диктатор, лише вчергове свідчить, наскільки потужно Росія почала залежати від думки та рішень Китаю після початку повномасштабного вторгнення, зокрема в питаннях економічної підтримки. Крім того, Росія настільки наполягає на будівництві цього трубопроводу ще й з огляду на торішні економічні втрати "Газпрому" через зниження продажів у Європу – сума збитків тоді становила $6,9 мільярда.

Активізація китайських банків в РФ та відмова від участі в саміті

Під час зустрічі в Пекіні путін також встиг порушити питання активізації діяльності китайських банків у РФ, а також попросив Сі не їхати на Глобальний саміт миру – в п’ятницю, 31 травня, Китай підтвердив, що не буде присутній на зустрічі.

В питанні стосовно китайських банків у РФ джерела FT наголошують, що між Пекіном та Москвою тривають обговорення стосовно виділення кількох банків, що будуть фінансувати торгівлю компонентами для оборонної промисловості РФ. Проте ймовірніше за все це лише призведе до накладання санкцій з боку США, що муситимуть вилучити банк, який відповідатиме за подібні аспекти, з глобальної фінансової системи.

Наостанок співрозмовник зазначив, що співпраця з банками Китаю у РФ наразі можлива лише на мінімальному рівні, особливо порівнюючи з тим, що просить господар Кремля путін.

Нагадаємо, раніше більше розповідали про поїздку в Пекін російського диктатора Путіна.

  • Вас також може зацікавити:

Чи наблизить Саміт у Швейцарії до миру

Саміт миру наближається: як Росія шалено намагається його "зламати"

Саміт миру у Швейцарії: Зеленський розповів, скільки країн готові взяти участь