RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

У розвідці Британії пояснили, що відбувалося з ПВК "Вагнер" після смерті Пригожина

У британській розвідці пояснили, що відбулось з російською приватною військовою компанією «Вагнера» після загибелі її голови Євгена Пригожина рік тому.

Про це йдеться у новому зведенні Міноборони Британії.

Як зазначається, 24 червня 2023 року Євген Пригожин очолив понад 8 тис. найманців групи "Вагнера" на "марші за справедливість" проти вищого військового командування Росії, звинувативши їх у корупції та невиконанні службових обов'язків. Згодом Росія заарештувала кількох високопоставлених військових керівників за звинуваченнями в корупції. Колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу, який став об'єктом зневаги Пригожина, згодом було замінено.

Хоча Пригожин загинув в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року, його приватна військова компанія Група Вагнера пережила його – тепер її очолює його син Павло Пригожин, а командує нею Антон "Лотос" Єлізаров.

"Група Вагнера" відійшла від лінії фронту в Україні в травні 2023 року, її замінили чеченські та російські нерегулярні сили добровольчого корпусу Міноборони РФ. Африканський корпус МО РФ замінив підрозділи групи "Вагнера" в Сирії та Лівії наприкінці 2023-го та на початку 2024 року відповідно. Однак, група "Вагнера" зберігає незалежне розгортання у Білорусі, Малі та Центральноафриканській Республіці.

Як пише британська розвідка, Пригожин започаткував практику вербування ув'язнених для участі у війні проти України. З липня 2022 року до лютого 2023 року, коли цю практику перейняло МО РФ, група "Вагнера" завербувала понад 48 тис. ув'язнених, понад 17 тис. з яких згодом загинули в бою.

З лютого 2022 року загальна кількість ув'язнених у Росії скоротилася як мінімум на 150 тис. осіб. Ймовірно, більшість із цих ув'язнених були звільнені в обмін на згоду воювати в Україні.