RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.00
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

4 жовтня

Всі новини

В Ірані обрали президента-реформатора

В Ірані у другому турі президентських виборів переміг колишній міністр охорони здоров'я, кардіохірург Масуд Пезешкіан, набравши 53,7% (16,3 млн голосів). Його суперник, консервативний кандидат Саїд Джалілі набрав 44,3% (13,5 млн голосів).

Про це повідомляє Al Jazeera.

"Ми простягнемо руку дружби кожному... ми всі - громадяни цієї країни... ми повинні використовувати кожного для прогресу країни", - заявив він по державному телебаченню після оголошення результатів.

Пезешкіан - наполовину азербайджанець, наполовину курд. Новий президент Ірану прихильник помірних реформ та налагодження відносин з Ізраїлем та США. Зокрема, він виступає за свободу жінок в Ірані. При цьому раніше він заявляв, що не має наміру протистояти могутній іранській еліті священнослужителів і яструбів безпеки.

Пезешкіан обіцяв виборцям відкрити Іран миру та укласти ядерну угоду із західними країнами, щоб зняти санкції та покращити економіку. Він також пообіцяв соціальну справедливість, рівні права та припинення гендерної дискримінації. Чи зможе він виконати свої обіцянки, залежить від двох факторів. На міжнародному рівні, попри те, що Пезешкіан хоче зняти санкції, це не обов'язково означає, що це станеться, оскільки йому доведеться вести переговори зі світовими державами. А всередині країни він зіткнеться з опором з боку політичного істеблішменту — невиборні посадові особи та органи мають в Ірані значну владу, і без їх схвалення йому буде досить складно реалізувати обіцяну політику.

На думку політологів, різких змін зовнішньополітичного курсу Ірану від Пезешкіана очікувати не варто.

Як повідомляв "Апостроф", 19 травня 2024 року внаслідок аварії гелікоптера, що сталася через технічну несправність, загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі.