RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.00
Світ

Новини

17 вересня

16 вересня

Всі новини

The Economist дізнався про передачу Україні десяти F-16

У першій партії винищувачів F-16, переданих Україні, було десять літаків.

Про це повідомило видання The Economist.

Винищувачі прибули до України 31 липня, через рік після того, як адміністрація Байдена нарешті дала своїм європейським союзникам зелене світло на їхнє відправлення. До кінця 2024 року Україна матиме 20 винищувачів. Решта F-16 прибуде партіями протягом 2025 року.

Ці літаки є пріоритетною метою для росіян, каже Ніко Ланге, колишній начальник штабу міністерства оборони Німеччини. Ось чому вони були таємно розгорнуті на розосереджених базах з підземними чи укріпленими укриттями, разом із хибними цілями. Але такий розподіл ускладнює логістику: потрібно більше людей і більше запасних частин.

Зазначається, що США оснащують F-16 передовими ракетами класу "повітря-повітря" (такими як далекобійна версія AIM-120 і AIM-9 X, новітня версія Sidewinder), а також високошвидкісними протирадіолокаційними ракетами. Вони зможуть нести до чотирьох плануючих бомб GBU-39 (снаряд з короткими крилами, який можна запускати з літака), які, хоч і менші за свої російські аналоги, але набагато точніші і далекобійніші. Вони також можуть нести касетні боєприпаси для використання проти військ та бронетанкових формувань. Повідомляється, що модернізовані радари вже в дорозі.

F-16 також можуть використовувати дешевші ракети AIM-9 X з тепловим наведенням, щоб збивати крилаті ракети, які паралізують громадянську інфраструктуру України. Їхня 20-мм шестиствольна гармата Гатлінга має бути ефективною проти російських безпілотників "Герань", копій іранських Shahed. F-16 також можуть запускати протикорабельні ракети Harpoon по залишках російського чорноморського флоту.

Раніше повідомлялось про передачу Україні шести літаків F-16.