RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

Atlantic Council: "червоні лінії" Путіна — це лише блеф

Російський диктатор Володимир Путін 12 вересня спробував провести ще одну зі своїх знаменитих червоних ліній, попередивши західних лідерів, що будь-яке рішення дозволити Україні використовувати ракети великої дальності на російській території призведе НАТО до "війни" з Росією. Але є одна очевидна проблема з цією загрозою: Україна вже використовує згадану зброю, не викликавши жодної ескалації, не кажучи вже про війну між Росією та НАТО.

Про це пише оглядач Atlantic Council Пітер Дікінсон.

Він зазначає, що з'являється все більше свідчень того, що західні лідери готові переглянути свою позицію та надати Україні дозвіл на удари вглиб Росії за допомогою далекобійної зброї. У цьому контексті, піднімаючи питання про можливість Третьої світової війни, Путін намагається залякати Захід і переконати союзників України в доцільності збереження чинних обмежень. Однак його спроби представити це питання як потенційно змінне для ситуації підриваються його власною млявою реакцією на звичне використання Україною західних ракет дальнього радіусу дії в регіонах, таких як Крим.

"Судячи з останньої червоної лінії Путіна, схоже, що він ще не повністю пристосувався до нових територіальних реалій, які підтримує його власна пропаганда. Хоча Путін публічно наполягає на тому, що всі п’ять односторонньо анексованих регіонів України були офіційно включені до складу Російської Федерації, він, очевидно, не поспішає запропонувати їм такий же рівень захисту, який надається іншим російським регіонам. Це небажання применшує його спроби зобразити окупацію українських земель як незворотну та служить мовчазним визнанням того, що в новій імперії Путіна одні регіони більш російські, ніж інші", - зазначив Дікінсон.

Це не перший раз, коли Росія попереджає про неминучу війну з НАТО - кремлівські чиновники та російські пропагандисти регулярно зображують вторгнення в Україну як війну проти Заходу та часто заявляють, що воюють з НАТО. У Atlantic Council при цьому підкреслили, що "червоні лінії" Путіна виявились підозріло гнучкими. З самого першого дня вторгнення він часто намагався нав’язати обмеження українській армії та західним союзникам країни, але не вживав жодних дій, коли згодом ці червоні лінії були перетнуті.

З лютого 2022 року партнери України перетинали червону лінію за червоною лінією, розширюючи військову допомогу Києву. Україна неодноразово викривала блеф Путіна, звільняючи окуповані регіони, на які претендував Кремль, і вивівши з ладу або потопила приблизно одну третину всього російського Чорноморського флоту.

"У серпні 2024 року українська армія перетнула найчервонішу з усіх червоних ліній, вторгшись до Росії. Замість того, щоб виконати свої численні погрози, Путін відповів, применшивши значення вторгнення в Україну та зобразивши першу окупацію російської землі після Другої світової війни як звичайну "провокацію". Тепер має бути очевидно, що "червоні лінії" Путіна – це лише блеф, покликаний налякати Захід та ізолювати Україну", - йдеться у статті.

У виданні підкреслили, що зараз ми дійшли до точки, коли останні червоні лінії Путіна прямо суперечать його власній пропаганді. Покладання диктатора на порожні погрози підкреслює відносну слабкість його позиції. Якщо західні лідери зможуть нарешті подолати свій страх перед ескалацією, вони побачать, що Путін набагато менш грізний, ніж він хотів би, щоб ми вірили.

Раніше про перетин Україною червоної ліні Путіна писало видання The Washington Post.