RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

Стало відомо, як саме було організовано підрив тисяч пейджерів "Хезболли"

Підрив тисяч пейджерів у бойовиків "Хезболли" у Лівані начебто організувала ізраїльська розвідка "Моссад", підклавши у батареї пейджерів вибухову речовину PETN і підвищивши температуру батареї до рівня, достатнього для її детонації.

Про це повідомляє Sky News Arabia з посиланням на власні джерела.

Вірогідно, пейджери оснастили вибухівкою до того, як вони потрапили до Лівану.

За інформацією Al Jazeera, кожен пейджер був оснащений не більше ніж 20 грамами вибухівки, пристрої завезли до Лівану п'ять місяців тому.

PETN - одна з найпотужніших вибухівок, відомих у світі. Вона чутлива до тепла та тертя і це може пояснити механізм вибуху.

Експерт Інституту Близького Сходу Чарльз Лістер заявив, що згідно з відеозаписами, невеликий пластиковий вибуховий пристрій був захований поруч із працюючою батареєю і активовано віддалено шляхом відправлення повідомлення на пейджер. На його думку, це означає, що "Моссад" проник у ланцюжок поставок.

Чому "Хезболла" використовувала пейджери в Лівані

Пейджери — невеликі пристрої зв'язку, які широко використовувалися до того, як мобільні телефони набули широкого поширення. Їх складніше відстежувати порівняно із звичайними телефонами, що робить їх популярними серед таких угруповань, як "Хезболла", для яких мобільність та безпека мають першорядне значення. У лютому лідер угрупування Хасан Насралла наказав бойовикам припинити користуватися мобільними телефонами, попередивши, що ізраїльська армія може відстежувати їх. Попередження пролунало на тлі серії точкових ударів по бойовиках угруповання.

Нагадаємо, пейджери масово вибухнули по всьому Лівану 17 вересня. В результаті, за даними ліванського МОЗ, постраждали 4 тисячі осіб, ще 11 загинули. Серед постраждалих - посол Ірану в Бейруті Моджтаба Амані та двоє співробітників іранського посольства. Постраждали і члени "Хезболли" у Дамаску, включаючи сина депутата ліванського парламенту Алі Аммара.