RU  UA  EN

Четвер, 3 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

3 жовтня

Всі новини

Арктичні союзники створять коаліцію для протидії РФ і Китаю

Канада працює з північними країнами над створенням нової арктичної коаліції безпеки, яка виключатиме Росію та запропонує місце для координації оборони, розвідки та кіберзагроз, зокрема, в питаннях щодо Китаю, який все більше цікавиться Арктикою.

Про це пише Bloomberg.

За словами міністра закордонних справ Канади Мелані Джолі, переговори про безпеку між північними союзниками необхідні, оскільки вони більше не зустрічаються на політичному рівні в приватному порядку, частково через присутність Росії в Арктичній раді. Після вступу Швеції до НАТО на початку цього року всі країни Північної Європи є членами Альянсу.

Для Bloomberg News вона сказала:

"Довгий час Канада вважала, що ми захищені своєю географією. Але тепер ми повинні рахуватися з тим, що ми країна, яка стикається з Росією, і через зміну клімату все більше країн цікавляться Арктикою, в тому числі і Китай. Ми повинні враховувати цю нову реальність".

Також Канада пообіцяла посилити свою військову присутність в Арктиці після вторгнення Росії в Україну, а зростання інтересу Китаю до крайньої півночі зруйнував відчуття безпеки на величезних північних територіях.

Раніше міністр закордонних справ Канади Джолі зустрілася зі своїми колегами з Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції. Вони домовилися вивчити шляхи створення так званого "діалогу з питань безпеки в Арктиці" або нового форуму для обговорення питань оборони.

Вона також додала, що ці розмови мають бути зосереджені на іноземних інвестиціях в Арктику і так званих дослідженнях супротивників «подвійного призначення», які спрямовані як на цивільні, так і на стратегічні цілі.

Обіцянка поглибити переговори про безпеку з демократичними союзниками на Півночі є «дуже позитивною і дуже запізнілою», - сказала Хізер Екснер-Піро, спеціальний радник Ділової ради Канади з питань розвитку і безпеки Арктики. Вона зазначила, що високопоставлені китайські та російські чиновники зустрічалися, щоб обговорити арктичну стратегію.

За словами Екснер-Піро, США вкрай стурбовані нездатністю Канади захистити північний фланг континенту і вимагають від країни виконати цільовий показник Організації Північноатлантичного договору - витрачати на оборону 2% або більше від ВВП.

"Двадцять три з 32 членів досягають порогу. У липні Трюдо пообіцяв досягти позначки до 2032 року, але надав мало конкретних деталей", – йдеться у матеріалі.

Раніше "Апостроф" писав, як The Times дізналось про передачу Китаєм Росії смертоносної зброї.