RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

У Трампа дискутують про вихід з ракетного договору з РФ – Politico

В адміністрації президента США Дональда Трампа проходять дебати про те, чи слід вийди з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД), який був укладений між Сполученими Штатами і СРСР в 1987 році.

Про це пише видання Politico.

Нагадаємо, згідно з Договором, США та СРСР (а тепер і РФ) зобов'язуються не створювати, не випробовувати й не розгортати балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) та малою (від 500 до 1000 км) дальності. Адміністрація Барака Обами в 2014 році заявляла, що Росія проводить випробування зазначених ракет.

Зазначається, що "яструби" серед представників Республіканської партії підштовхують Трампа у відповідь на це почати розробку нових ракет. "Республіканець" Майк Роджерс заявив, що "безвідповідально для нас продовжувати дотримуватися договору, коли один з учасників вже давно відійшов від нього".

У свою чергу, представники Держдепартаменту і Пентагону вважають, що Договір про РСМД важливий для національної безпеки США. Також деякі представники відомств вважають, що вихід США з Договору може ознаменувати початок гонки озброєнь.

У Кремлі заперечують, що Росія порушує Договір про РСМД, але посадові особи в армії і розвідки США говорять зворотне. Минулого місяця директор Національної розвідки Ден Куатс сказав у Сенатському комітеті по збройним силам, що Росія, ймовірно, розробила заборонені крилаті ракети, тому що Договір про РСМД не забороняє американським союзникам володіти такою зброєю.

Також сенатор-"республіканець" Тому Коттон в цьому році представив законопроект, який звинувачує РФ в істотному порушенні Договору про РСМД, а також дозволяє поставляти американським союзникам ракети середньої дальності.

Докладніше про перспективи виконання Договору про РСМД читайте в матеріалі "Апострофа".