RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

Всі новини

Як перетворили на бійця ЗСУ українця, який в'їхав у натовп у США: розбір фейка

В американському місті Міннеаполіс під час масових протестів проти вбивства поліцейськими чорношкірого, вантажівка-автоцистерна в'їхала у натовп людей. За кермом транспортного засобу перебував українець Богдан Вечірко, про якого розповсюдили фейк, що він нібито є військовослужбовцем ЗСУ.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Від наїзду серед протестувальників ніхто не постраждав, тому що люди встигли розбігтися. Вони витягли водія з кабіни та побили, однак згодом здали його поліції.

Російські видання почали поширювати дезінформацію про те, що водій - ветеран Збройних сил України.

У ЗСУ заявили, що Богдан Вечірко не був учасником ООС на Донбасі.

"Інформація, яка поширюється в ЗМІ та соціальних мережах про участь в інциденті нібито учасника АТО та колишнього військового Богдана Вечірко, водія бензовоза, який 31 травня 2020 року в Міннеаполісі (США) на великій швидкості в'їхав у натовп демонстрантів, є відверто маніпулятивною і не відповідає дійсності", - повідомив Генштаб ЗСУ.

"З огляду на інформаційні маніпуляції з боку Російської Федерації, спрямовані на створення в медіапросторі негативного іміджу України в цілому і її Збройних сил зокрема, особливо щодо учасників заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях , закликаємо не піддаватися деструктивному впливу з боку кремлівського режиму, не реагувати на фейки і не довіряти інформації з сумнівних джерел", - підкреслили в ЗСУ.

Американські ЗМІ опублікували інформацію, яку вдалося отримати про Вечірка.

Виявилося, що в американських державних реєстрах є дані про те, що Богдана раніше звинувачували в домашньому насильстві, хуліганській поведінці та причетності до ситуації, яка вимагала виклику служби 911. Всі ці три звинувачення пов'язані з одним і тим же інцидентом, який стався 1 серпня 2012 року.

У листопаді того ж року Вечірко був засуджений за хуліганство, а інші два звинувачення були відхилені. Він відбув 30-денний термін позбавлення волі.

Згадується Богдан і в політичних реєстрах. Згідно даних Федеральної виборчої комісії (FEC), він у жовтні 2019 року зробив три пожертви на суму по 100-115 доларів на користь Республіканської партії президента США Дональда Трампа та його комітету "Зроби Америку знову великою".

Аккаунт у Facebook, який нібито служив доказом причетності до ЗСУ Богдана Вечірка, був видалений. "Але навіть тих фотографій хлопця у військовій формі, які поширюються в інтернеті, досить для того, щоб довести, що заарештований в США не має ніякого відношення до фотографій солдата", - йдеться на сайті StopFake.org.

Інструмент faceplusplus, який порівнює обличчя, показав, що ймовірність того, що це один і той же чоловік, є низькою. Також можна побачити, що у чоловіків відрізняються губи, вуха. Про те, що це не один і той же чоловік, пишуть і журналісти.

Як повідомляв "Апостроф", на одному з масових протестів, що спалахнули в США через вбивство афроамериканця Джорджа Флойда поліцією, з'явилася людина в костюмі Бетмена. Її ефектний вихід потрапив на відео.