У США оголосили звинувачення шістьом російським офіцерам: вони причетні до поширення вірусу NotPetya

В США зачитали обвинувачення шістьом російським офіцерам розвідки, які стоять за поширенням вірусу NotPetya у 2017 році. Його оголосили в прямому ефірі засідання Федерального великого журі США, яке є окремим видом суду присяжних, що попередньо розглядає справу.

Відповідне відео опубліковано на сайті Міністерства юстиції США.

Шістьох російських офіцерів розвідки звинуватили у "проведенні найбільш руйнівної серії комп’ютерних атак, які коли-небудь приписували одній групі". Внаслідок дій хакерів, які працюють на ГРУ РФ, завдано збитків на понад мільярд доларів низці американських організацій.

"Жодна країна не використовувала як зброю свій кіберпотенціал так злочинно і безвідповідально як Росія, необґрунтовано завдаючи безпрецедентних збитків для досягнення невеликих тактичних переваг і задоволення приступів своїх злих намірів", - йдеться в заяві помічника генпрокурора США з нацбезпеки Джона Демеса.

Підозрюваними у здійсненні хакерської атаки є Юрій Андрієнко, Сергій Детістов, Павло Фролов, Анатолій Ковальов, Артем Очиченко та Петро Пліскун. Їх звинувачують у змові з метою проведення комп’ютерного шахрайства.

В обвинувальному акті йдеться про атаки, направлені на просування геополітичних інтересів Росії, вони були націлені на зимові Олімпійські Ігри в Південні Кореї у 2018 році, енергосистему України, вибори президента у Франції та інш.

Як відомо, атака вірусу NotPetya розпочалася в червні 2017 року. В Україні жертвами вірусу стали міністерства, банки, транспортні компанії, мобільні оператори, енергетичні підприємства і ЗМІ. Серед них - сайти Міністерства внутрішніх справ, Секретаріату Кабінету міністрів, Державна фіскальна служба, "Нова пошта", "Укртелеком", "Ощадбанк", "Київенерго", заправки WOG, мобільний оператор "Київстар", аеропорт "Бориспіль".

В Україні за фактом кібератаки поліція відкрила кримінальне провадження.

Як повідомляв "Апостроф", 29 вересня в США суд засудив до 7 років і 4 місяців ув'язнення росіянина Євгена Нікуліна, якого визнали винним у зломі LinkedIn, Dropbox і Formspring в 2012 році.