RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

За сценарієм 9/11: в США готувався теракт із застосуванням літака

У США пред'явлено звинувачення громадянину Кенії в плануванні терористичної атаки з використанням літака за сценарієм нападу, який стався 11 вересня 2001 року.

Про це сказано в заяві Міністерства юстиції США.

Обвинувачений 30-річний Лоб Абді Абдулла - член сомалійського терористичного угруповання Аль-Шабаб, яке називають "однією з найбільш летальних" дочірніх організацій Аль-Каїди. Він планував викрасти літак в США і направити його на висотний будинок.

За вказівкою одного з лідерів Аль-Шабаб, потенційний терорист пройшов тренінг з навчання на пілота на Філіппінах. Готуючись до теракту, він вивчав недоліки в безпеці аеропортів, переглядав тактики викрадення літаків, зокрема, способи проникнути в кабіну пілота, а також досліджував найвищі будинки в найбільших американських містах. При цьому він намагався отримати візу в США.

В якому саме місті він планував атаку, прокурори не уточнюють.

Абдулла був заарештований на Філіппінах ще в 2019 році за місцевими звинуваченнями. Минулого тижня його було доставлено в США.

"Це справа, яка передбачає план використовувати літак, щоб вбити невинних людей, нагадує нам про смертельну загрозу, які продовжують представляти для США радикальні ісламістські терористи. Це також підкреслює наше зобов'язання переслідувати і притягати до відповідальності кожного, хто прагне завдати шкоди нашій країні і нашим громадянам. Неважливо, де знаходяться терористи, які планують напади на американців, ми будемо прагнути їх виявляти та притягати до відповідальності ", - сказав з цього приводу помічник міністра юстиції з питань національної безпеки Джон Дімерс.

Абдуллу звинуватили в змові з метою надання підтримки та в забезпеченні матеріальними засобами зарубіжної терористичної організації, в змові з метою вбивства громадян США, викрадення авіації, знищення авіаційного судна, і в змові з метою здійснення актів тероризму, що виходить за межі національних кордонів. Йому загрожує від 20 років до довічного ув'язнення.

Як повідомляв "Апостроф", головну військову базу США і НАТО в афганській провінції Парван обстріляли ракетами.