RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Боротьба за право йти в президенти: ще один суд став на бік Трампа

Окружний суд міста Денвер штату Колорадо відхилив позов із вимогою заблокувати участь у партійному голосуванні, підозрюваного у кримінальних злочинах, експрезидента США Дональда Трампа в рамках президентських виборів 2024 року.

Про це пише Bloomberg.

Читайте також: Допомоги від США не чекати? Трамп видав нову порцію обіцянок про війну в Україні

Зазначається, що позивачі вимагали застосувати до екс-президента США 14 поправку до Конституції у зв'язку зі штурмом Капітолія 6 січня 2021 року і виключити його ім'я зі списків виборців на партійних виборах (праймериз) під час голосування за кандидатуру президента.

Ця поправка була прийнята після Громадянської війни 1861-1865 років для недопущення до федеральних посад колишніх повстанців Конфедерації - сепаратистського утворення в південних штатах США, яке виступало за збереження рабства та ін.

Суддя Денвера Сара Воллес підтвердила, що виборці, які заперечували місце Трампа в бюлетенях штату, довели, що він підбурював до нападу на Капітолій 6 січня 2021 року. Але заборона Конституції США обіймати федеральні посади не поширюється на чиновника, який склав президентську присягу і знову балотується на ту саму посаду. На думку судді, історичні дані та інші частини Конституції США підтримують позицію Трампа, згідно з якою автори третього пункту 14-ї поправки не могли мати на увазі, що спільні посилання на "державну посаду" або "посадову особу США" стосуються конкретно президентства чи президента.

Справа в Колорадо стала першим оскарженням участі Трампа у виборах 2024 року на основі 14-ї поправки, яка пройшла повний розгляд. Вердикт ще може бути оскаржений у Верховному суді штату, а згодом - і у Верховному суді США. Рішення судді Денвера Сари Воллес слідує за попередніми аналогічними рішеннями в штатах Міннесота та Мічиган.

Додамо, що наступні вибори президента Сполучених Штатів відбудуться 5 листопада 2024 року. Колишній президент США Дональд Трамп є лідером серед кандидатів у президенти від Республіканської партії. Найближчі до нього колишній посол в ООН Ніккі Хейлі та губернатор Флориди Рон ДеСантіс.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що представник Республіканської партії Дональд Трамп розглядає вихід США з НАТО у разі перемоги на президентських виборах у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Шоу "Посадити Трампа": чи потрапить колишній президент США за ґрати

Трамп піде "по криміналу": деталі безпрецедентного рішення США

Безпрецедентний випадок: Трамп першим із президентів США зробив тюремне фото