RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Суд в США заборонив Трампу висуватися на вибори президента

Верховний суд Колорадо ухвалив рішення заборонити екс-президенту Дональду Трампу брати участь у праймеріз кандидатів на пост президента США від Республіканської партії у 2024 році. Суд послався на статтю Конституції США, яка забороняє посадовим особам, які брали участь у "заколоті або повстанні", обіймати державні посади, але екс-президент може оскаржити це рішення.

Про це повідомляє CNN.

Читайте також: В США зникли секретні документи про втручання РФ у вибори: розслідування

Підставою судового рішення стала ймовірна роль Дональда Трампа у подіях 6 січня 2021 року, коли натовп його прихильників вторгся до будівлі Конгресу США у спробі оскаржити результати президентських виборів, відповідно до яких перемогу здобув його суперник Джо Байден.

"Президент Трамп підбурював і заохочував до використання насильства та беззаконних дій, щоб зірвати мирну передачу влади", - зазначили судді.

Вступ рішення у силу призупинено до 4 січня 2024 року, щоб Верховний суд США міг розглянути апеляцію на нього.

4 січня залишається лише один день до того, як закон штату зобов’язує держсекретаря Колорадо затвердити список кандидатів на праймеріз у президенти від Республіканської партії 5 березня.

Судді штату Колорадо заявили, що держсекретар штату "буде зобов’язаний включити ім’я Трампа в президентські первинні вибори 2024 року до отримання рішення Верховного суду". Проте навіть якщо він залишиться на первинному голосуванні та виграє праймеріз від Республіканської партії, його все-одно можуть дискваліфікувати на загальних виборах.

На сьогодні з дев'яти суддів Верховного Суду США шість республіканців та троє демократів. Однак з шести республіканців троє були призначені ще за президента Буша, інші троє - за каденції Трампа.

Нагадаємо, що Конгрес США ухвалив закон, згідно з яким президент Америки більше не зможе одноосібно приймати рішення про вихід з НАТО.

  • Вас зацікавить:

Трамп планує вихід США з НАТО в разі перемоги в 2024 році: у Байдена відповіли

Боротьба за право йти в президенти: ще один суд став на бік Трампа

Допомоги від США не чекати? Трамп видав нову порцію обіцянок про війну в Україні