RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В США зникли секретні документи про втручання РФ у вибори: розслідування

Під час закінчення терміну перебування на посаді 45-го президента США Дональда Трампа з Білого дому "випарувалися" секретні документи, які містили інформацію про втручання Росії у вибори в 2016 році.

Про це йдеться в розслідуванні CNN.

Тека завтовшки 25 сантиметрів містила розвідувальні дані, зібрані Сполученими Штатами та союзниками по НАТО щодо російських агентів. У них, серед іншого, йшлося про методи впливу та джерела РФ, які дали ЦРУ підстави говорити про спробу втручання Росії у вибори на користь Трампа.

Читайте: Трамп випереджає Байдена: результати опитування американців

Як зазначають у CNN, дані в теці були настільки секретними, що конгресменам дозволялося ознайомитися з ними лише у штаб-квартирі Центрального розвідувального управління у Ленглі, за 13 км від Вашингтону.

Документи зберігалися у розвідувальному центрі у замкненому сейфі. Але востаннє цю "папку" бачили в Білому домі, якраз в останні дні перебування Трампа на посаді президента. За його наказом, документи привезли у резиденцію на Пенсильванія-авеню, аби розсекретити низку документів, пов'язаних з розслідуванням втручання РФ у вибори. Трамп сподівався довести, що насправді воно було спрямоване проти нього й не мало реального підґрунтя.

Ці документи під керівництвом тодішнього керівника апарату Білого дому Марка Медоуза переглядали помічники республіканців та визначали, яку саме інформацію можна публікувати, а яка повинна залишитися "не для широкого загалу".

У Білому домі було створено кілька копій "оригінальної" теки, але з відредагованими даними, які планували розповсюдити серед республіканців-конгресменів та лояльних журналістів. Врешті решт їх вилучили, оскільки дані вимагали додаткового погодження.

Тим часом сам оригінал документів зник й розвідувальні служби не можуть його розшукати. За однією з версій, документ міг опинитись у помічника Трампа Медоуза, але той це категорично заперечує.

Дональд Трамп та Марк Медоуз

Також матеріалів не знайшли й під час обшуку резиденції Трампа в Мар-а-Лаго в межах розслідування його неналежного поводження із документами.

Джерела CNN зазначають, що зникнення документів викликало дуже велике занепокоєння. Представники розвідки поінформували керівників профільного комітету Сенату США про зниклі матеріали й зусилля уряду щодо їх повернення.

Нагадаємо, що Конгрес США ухвалив закон, згідно з яким президент Америки більше не зможе одноосібно приймати рішення про вихід з НАТО.

Вас зацікавить:

Трамп планує вихід США з НАТО в разі перемоги в 2024 році: у Байдена відповіли

Боротьба за право йти в президенти: ще один суд став на бік Трампа

Допомоги від США не чекати? Трамп видав нову порцію обіцянок про війну в Україні