Єврокомісія запропонувала п'ять сценаріїв розвитку ЄС після Brexit

Єврокомісія опублікувала доповідь президента ЄК Жан-Клода Юнкера з п'ятьма можливими сценаріями розвитку ЄС після виходу з союзу Великобританії. Про це повідомляє РБК.

Дослідження оцінює перспективи об'єднання до 2025 року з урахуванням того чи іншого політичного курсу, який обере Брюссель після завершення процесу Brexit.

Перший сценарій полягає в тому, що політика керівництва ЄС взагалі не зміниться: Брюссель продовжить проводити в життя затверджені за останні три роки реформи, концентруючись на розвитку економіки, ринку праці, залучення інвестицій. Однак країни-члени ЄС збережуть значну автономію у питаннях безпеки і дипломатії, а єдність між ними як і раніше може опинитися під загрозою у разі політичних криз.

Другий сценарій описує скорочення ролі ЄС до чисто економічного союзу, по суті, спільного ринку. Забезпечення функціонування такого ринку стане єдиною турботою брюссельської бюрократії. На думку Юнкера, це поверне ситуацію, за якої країни Європи будуть вирішувати питання на двосторонній основі, що скорочує можливість будь-яких колективних відповідей на зовнішні виклики.

Третій сценарій є найбільш компромісним: надати країнам самим вирішувати йти чи ні на глибшу інтеграцію. З одного боку, це може привести до прогресу всього ЄС у сферах безпеки, фінансів і соціальної політики, але з іншого робить європейських громадян нерівними в правах - це залежить від того, чи погодилося їх уряд на подальшу інтеграцію чи ні.

Четвертий сценарій звучить як "робити менше, але з більшою ефективністю". Юнкер пропонує визначитися з кількома сферами економіки і політики, де Брюссель буде проявляти найбільшу активність і рішучість. Наприклад, мова йде про розвиток "зеленої" енергетики, технологій і цифрової економіки. Говорячи про мінуси, Юнкер побоюється, що 27 країн ЄС не зможуть прийти до компромісу про те, які галузі зробити пріоритетними.

П'ятий сценарій, найбільш оптимістичний для Єврокомісії сценарій - "робити разом ще більше". Він передбачає ще більшу інтеграцію європейських країн у поєднанні з підвищенням ефективності і швидкодії брюссельської бюрократії. Євросоюз буде виступати як єдиний гравець в світовій економіці і політиці, однак головний мінус, за словами Юнкера, тому, що "помітна частина суспільства буде відмовляти ЄС в легітимності", вважаючи, що Брюссель відбирає владу у керівництва країн-членів об'єднання.

Четвертий і п'ятий сценарії вважаються малоймовірними.

Всі п'ять сценаріїв будуть передані головам держав і урядів ЄС під час проведення саміту в Римі з нагоди 60-річчя Римського договору. Після цього вони повинні вирішити, яким саме має бути майбутнє ЄС, і перші консультації з цього приводу пройдуть в грудні на саміті ЄС.

Нагадаємо, раніше ЄС поставив Лондону умови укладення нового торгового договору в рамках Brexit.