RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Юнкер представив план про майбутнє Євросоюзу

Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер представив проект про майбутнє Євросоюзу, який включає в себе п'ять основних сценаріїв ("Біла книга").

Про це Юнкер повідомив у своїй промові в Європарламенті, передає EUobsrever.

Відзначається, що даний проект ознаменує початок дискусії про майбутнє Євросоюзу, зокрема, після рішення про вихід Великобританії з ЄС. Планується обрати один або декілька сценаріїв і втілити їх до 2025 року.

Сценарії мають такі назви: "продовжуємо роботу", "нічого, крім єдиного ринку", "ті, хто хочуть більшого, роблять більше", "робити менше, але більш ефективно" і "робити набагато більше разом".

Сценарій "продовжуємо роботу" означає функціонування ЄС в поточному вигляді з прийняттям деяких змін по мірі їх необхідності.

"Нічого, крім єдиного ринку" означає, що питання міграції, безпеки і оборони більше не будуть обговорюватися або вирішуватися на рівні Євросоюзу. При такому сценарії ЄС фокусується виключно на функціонування єдиного ринку.

Сценарій "ті, хто бажають більшого, роблять більше" означає більш тісну інтеграцію лише деяких членів ЄС у таких сферах як оподаткування, в той час як інші держави Євросоюзу можуть приєднатися до них пізніше.

"Робити менше, але більш ефективно" передбачає відхід від соціальної та трудової політики з акцентом на торгівлі, безпеки, міграції, оборони та кордонах. Даний сценарій включає в себе створення Європейського оборонного союзу і розвиток прикордонного агентства Frontex для управління зовнішніми кордонами.

Сценарій "робити набагато більше разом" буде певною реакцією на дії популістів, які хочуть відновити суверенітет від інститутів Євросоюзу.

Як повідомляв "Апостроф", Франція, Німеччина, Італія та Люксембург закликали до тіснішої інтеграції в рамках ЄС.