RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Україна, Путін, Трамп і інші: опубліковано листування дипломатів ЄС, зламана хакерами

Хакери зламали переписку дипломатів країн Європейського Союзу і протягом декількох років мали доступ до повідомлень, якими вони обмінювалися.

Злом був виявлений американською компанією з кібербезпеки Area 1, повідомляє The New York Times.

За наявною інформацією, хакери скопіювали дипломатичні депеші з захищеної мережі COREU і вивантажили їх на спеціально створений для цього веб-сайт.

Area 1 передала NYT приблизно 1,1 тис. Повідомлень з тих, що були викрадені. У переписку увійшли листи, звіти про брифінги і переговорах. Серед них виявилися підсумки переговорів з лідерами в Саудівській Аравії, Ізраїлю та інших країн.

Зазначається, що викрадена хакерами інформація не перебувала під грифами TRÈS SECRET UE/EU TOP SECRET або SECRET UE/EU SECRET. Під цими грифами зберігаються дані, публікація яких може завдати надзвичайно серйозної шкоди інтересам ЄС.

Зокрема, в одному з повідомлень європейські дипломати описали зустріч президента США Дональда Трампа і президента Росії Володимира Путіна в Гельсінкі як "успішну (по меншій мірі, для Путіна)".

В іншому повідомленні містився детальний звіт та аналіз дискусії між європейськими офіційними особами і президентом Китаю Сі Цзіньпіном, і цитуються його слова про те, що "знущань" Трампа над Пекіном можна порівняти з "боєм з боксу без правил".

Також в листуванні згадується тема війни на Донбасі. Зокрема наводиться заява директору департаменту політики та комунікацій Міністерства закордонних справ України Олексія Макєєва, який назвав катастрофою зустріч в грудні 2017 року спецпредставника Держдепартаменту США по Україні Курта Волкера і помічника президента Росії Владислава Суркова.

Також в записці про проведену в лютому 2018 року консультацію Словаччини та України на рівні директорів політичних департаментів МЗС, стверджується, що Київ не покладає великих надій на нормандський формат.

За даними експертів, хакери використовували методи, що нагадують ті, які використовуються елітним підрозділом Народно-визвольної армії Китаю.

Ряд інших організацій, в тому числі Організація Об'єднаних Націй, також, як повідомляється, постраждали від хакерських атак і з тих пір посилили свою кібербезпека.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Україні спіймали хакера, який зламував комп'ютери по всьому світу.