RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Британії прийняли скандальне рішення по Brexit: названо два сценарії

Палата громад парламенту Великобританії проголосувала проти того, щоб 29 березня країна вийшла зі складу Європейського союзу без угоди з Брюсселем.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Рішення підтримали 321 депутатів, проти проголосували 278 законодавців.

Як зазначається, голосування було символічним і його результати не матимуть юридичної сили, тобто фактично не можуть перешкодити "жорсткому" Brexit, тому що вихід з ЄС без угоди залишається юридично обов'язковим, якщо не досягнуто згоди.

Депутати підтримали поправку, яка передбачає, що парламент відмовляється виходити з ЄС без угоди за будь-яких обставин. В урядовій пропозиції говорилося про відмову від виходу без угоди 29 березня, але не в цілому. Поправку підтримали 312 депутатів, проти - 308.

Другу поправку, яка вимагала від уряду продовжити дію статті 50 до 22 травня і запропонувати перехідний етап до кінця 2021, депутати відхилили. Поправку підтримали 164 депутата, проти - 374.

У британському уряді вже заявили, що не згодні з результатами голосування, оскільки в урядові пропозиції була внесена поправка, і відзначають, що рішення парламенту не є обов'язковим. Однак, за даними британських ЗМІ, четверо міністрів підтримують поправки і загрожують відставками, якщо уряд буде наполягати на своїй позиції.

Під час дебатів в парламенті представник уряду заявив, що в разі "жорсткого" Brexit уряд Великобританії розгляне варіант введення прямого правління в Північній Ірландії.

Також повідомляється, що завтра в Палаті громад відбудеться ще одне голосування - депутати вирішуватимуть, чи потрібно відкладати Brexit і якщо так, то на який період.

Після голосування прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей попередила парламентаріїв, що буде змушена повідомити Євросоюзу про відстрочку Brexit, ймовірно на тривалий період, якщо парламентарі не схвалять той варіант угоди про вихід, який вони раніше відхилили.

Прем'єр заявила, що після цього рішення парламент залишив для Британії тільки два варіанти виходу з ЄС до тієї угоди, про який її уряд домовився з ЄС, або відмова від запланованого на 29 березня виходу з ЄС.

Тереза наголосила, що принципову зміну домовленостей з ЄС не можливо: "Брюссель повідомив, що іншої угоди не буде".

Нагадаємо, докладніше про тему Brexit читайте в матеріалі "Апострофа": Brexit: яким буде майбутнє Європи.