RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

У шести країнах ЄС незадоволені розподілом вакцини від COVID-19: можливий дефіцит

Шість країн Євросоюзу - Австрія, Болгарія, Латвія, Словенія, Чехія і Хорватія - вимагають проведення саміту ЄС для обговорення проблеми справедливого розподілу вакцин від коронавірусу між учасниками спільноти.

Про це йдеться в повідомленні Австрійського агентства друку.

Відповідний лист глав урядів цих держав було направлено в Брюссель. Його ініціатори вимагають організувати справедливий розподіл вакцин між країнами ЄС пропорційно до чисельності населення.

Шість країн ЄС закликають до переговорів на високому рівні в Європейському Союзі щодо більш справедливого розподілу доз вакцинації проти коронавірусу.

"В іншому випадку чинна система розподілу "створить і поглибить величезну нерівність між державами-членами до літа", - написали глави урядів Австрії, Болгарії, Латвії, Словенії та Чехії президенту Ради ЄС Шарлю Мішелю та голові Комісії Урсулі фон дер Ляйєн. Хорватія приєдналася до цього звернення в суботу, 13 березня.

За словами канцлера Австрії Себастьяна Курца, вакцини від коронавірусу COVID-19 розподіляються між членами Євросоюзу непропорційно чисельності населення цих країн через таємні угоди, які були укладені між окремими країнами і фармацевтичними компаніями.

Курц наголосив, що всупереч домовленості глав держав і урядів ЄС таємні контракти могли бути підписані в рамках керуючої ради ЄС за участю медичних чиновників. Через цей механізм Болгарія і Латвія можуть зіткнутися з дефіцитом вакцин. Канцлер Австрії закликав запобігти реалізації таємних домовленостей, щоб домогтися рівноправного розподілу вакцин в Європі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейєсус заявив про нестачу коштів для боротьби з пандемією коронавірусу.