RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Вибори президента Франції: за кого голосували у першому турі

У Франції пройшов перший тур виборів президента, на яких лідирує нинішній глава держави Еммануель Макрон.

Про це повідомляє телеканал BFM TV.

За даними екзит-полів, Макрон набрав 28,6% голосів і значно випередив представницю правопопулістської партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен (23,6%), з якою він зустрінеться у другому турі, запланованому на неділю, 23 квітня. Третє місце – у кандидата від лівої партії "Нескорена Франція" Жан-Люка Меланшона (20,5%) .

Опитування громадської думки стабільно показували, що нинішній господар Єлисейського палацу має близько 25% підтримки в першому турі. Стрибок стався наприкінці лютого, на початку російського вторгнення в Україну. Останніми днями відбулося уповільнення: опитування, проведені перед виборами, давали Макрону в середньому близько 29% голосів, що свідчив барометр опитувань Élyséemètre.

Меланшон уже закликав своїх виборців "не давати жодного голосу Ле Пен". З його прибічниками буде проведено консультації, щоб ухвалити рішення щодо порядку голосування у другому турі: утриматися чи проголосувати за Еммануеля Макрона.

А крайній правий політик, одіозний любитель Путіна, Ерік Земмур набрав 7,1% голосів, посівши четверте місце. Він закликав своїх прибічників голосувати за Ле Пен.

Нагадаємо, на виборах у 2017-му Макрон переміг Ле Пен, набравши 60,6% голосів.