Постачання боєприпасів в Україну: у чому відчувають дефіцит військові заводи в Європі

Європа не може виробляти більше боєприпасів для України через дефіцит вибухових речовин, що може сповільнити нарощування виробництва снарядів на три роки.

Про це пише Financial Times.

Чиновники та виробники в ЄС заявляють, що дефіцит пороху, пластичних вибухових речовин та тротилу призвів до того, що промисловість не може швидко виконати замовлення для України. При цьому фінансування не може вплинути на ситуацію.

Відомо, що збільшення попиту може лише підвищити ціни, які й так підскочили на п'яту частину за останній рік.

Читайте також: Є два напрямки для контрнаступу ЗСУ у травні: західні ЗМІ озвучили свої варіанти - карта

Глава Асоціації оборонної промисловості та промисловості безпеки Чехії Іржі Гінек зазначив, що особливо важко наростити виробництво великокаліберних боєприпасів, коли немає сировини.

Представники оборонної промисловості кажуть, що Європа має обмежені запаси вибухових речовин, таких як порох, тротил та нітроцелюлоза, необхідні для виробництва снарядів.

Компанія Explosia, чеський державний виробник, який є одним із найбільших у Європі постачальників вибухових речовин на заводи з виробництва боєприпасів, повідомила FT, що її виробництво ракетних палив, що використовуються у 155-мм артилерії, "працює на повну потужність" і не буде збільшено до 2026 року.

Цього тижня уряд Румунії заявив, що веде переговори з американськими та південнокорейськими компаніями щодо будівництва порохового заводу в країні. Останній такий завод було закрито у 2004 році.

Fábrica Municiones de Granada (FMG), один із двох іспанських виробників 155-мм артилерії, працює на повну потужність з жовтня минулого року, виготовляючи снаряди для торгової компанії, яка продає їх Україні. Але генеральний директор FMG Антоніо Каро сказав, що розширення виробництва зайняло чотири-п'ять місяців через труднощі з отриманням основних матеріалів та компонентів.

При цьому ціни на основні матеріали значно злетіли, відповідно подорожчав і кінцевий продукт. Каро зазначив, що типовий снаряд сьогодні коштує 850 євро, що приблизно на 20 відсотків більше ніж до російського вторгнення.

Наразі FMG, який належить словацькій групі MSM, не планує збільшувати потужності.

MSM також виробляє 155-мм снаряди у Словаччині та заявила, що "планує побудувати новий виробничий цех" для збільшення виробництва артилерійських снарядів, але відмовилася назвати терміни.

Нагадаємо, голова Міноборони Олексій Резніков заявив, що Україні потрібно близько мільйона одиниць боєприпасів , щоб боротися з окупантами.

  • Вас може зацікавити:

Скільки залишилося боєприпасів на складах у Придністров'ї: озвучено неймовірну цифру

У ЄС погодили важливе рішення щодо боєприпасів для України: що відомо

Багато старого мотлоху: аналітик розповів, що зі зброї та боєприпасів залишилося у Росії