Цинічно розіграли українську карту: Туск розкритикував уряд Польщі через ситуацію на кордоні

Лідер "Громадянської коаліції" Польщі Дональд Туск звинуватив уряд у бездіяльності у ситуації з блокадою прикордонних пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Про це повідомляє польська агенція PAP.

Читайте також: "Українці, ви повинні": польська влада висунула вимоги до України через блокування кордону

На зауваження журналістів про те, що його уряду доведеться зіткнутися з цією проблемою через два тижні, він відповів, що розв'язуватиме цю проблему "не через два тижні".

"Я, наприклад, сьогодні зустрічаюся з експертами та тими політиками, які будуть займатися цими питаннями. Також сьогодні після обіду у нас все одно буде брифінг з питання перевізників і протесту на українському кордоні", – повідомив він.

Коментуючи призначення нового уряду прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, він сказав, що "оскільки вони удають, що призначили справжній уряд, то вони могли б і удати й те, що займаються реальними проблемами".

"Оскільки вони вдають, ніби зараз створюють справжній уряд, то могли б і повдавати, що займаються реальними проблемами. Таку бездіяльність не можна вибачити, тому що таким чином ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини та не дбаємо про польські інтереси", – заявив Туск.

За його словами партія "Право і справедливість", Моравецький і Качинський непрофесійно і цинічно розіграли українську карту.

Туск наголосив, що "з Україною треба жити у дружбі, підтримці, але водночас не нехтувати польськими інтересами".

"Це скандал, тому що навіть у такому питанні, як протест водіїв, вони поставили під загрозу наші фундаментальні інтереси, відносини з Україною, Росією, Європою", – зазначив Туск.

Нагадаємо, видання Politico обрало переможця в номінації "Найвпливовіша людина Європи". Ним став колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Після виборів 15 жовтня у Польщі уряд Матеуша Моравецького склав присягу, проте тепер йому необхідно отримати вотум довіри, інакше новий уряд формуватиме Туск. Оскільки опозиційні партії мають більшість у парламенті, то є ймовірність, що уряд Моравецького їх схвалення не отримає.

Нагадаємо, раніше Україна надсилала Польщі офіційну ноту з наполегливим проханням не допустити обмеження польськими перевізниками руху вантажівок через кордон.

  • Вас зацікавить:

Страйк на кордонах: скільки втратить економіка України та що обіцяють заблокованим водіям

Блокада кордону з Україною: депутат від партії Туска підтримував страйкарів

Блокада польського кордону: у чергах помер ще один українець