RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Процес пішов: консульства в країнах Європи призупинили прийом українців

Згідно з новим скандальним законом про мобілізацію, військовозобов'язані українці за кордоном не зможуть користуватися консульськими послугами, допоки не оновлять свої дані в ТЦК - нововведення вже почали практикувати в Польщі та Іспанії.

Про це повідомили в українському консульстві у Польщі, інформує "Суспільне".

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, вказівки щодо отримання чоловіками призовного віку консульських послуг за кордоном, незабаром оприлюднять. Окрім цього, уже готові документи також наразі неможливо отримати через "технічні неполадки", про що заявили на Facebook-сторінці Паспортного сервісу.

"На жаль, через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП Документ", - йдеться у повідомленні.

При цьому видача паспортів можлива для дітей до 12 років, оскільки у цих випадках біометрична верифікація не потрібна.

Читайте також: Чекати депортацію? Як новий закон про мобілізацію позначиться на українцях за кордоном

Окрім цього, видачу готових документів для українців також призупинили у Празі, про що йдеться на сайті українського часопису в Чехії gromada.cz. Така ж ситуація і в Барселоні.

Співробітник консульства у коментарі "Суспільному" пояснив, що наразі вони чекають вказівки від Міністерства закордонних справ.

"Нині призупинений прийом громадян призовного віку, тобто чоловіків від 18 до 60 років. Зараз просто тимчасово призупинений їхній прийом. Зараз розробляються механізми, які будуть відповідно діяти до того закону про мобілізацію. Наразі чекаємо", — сказав він.

Пізніше глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив у соцмережі "Х", що доручив диппредставництвам України закордоном “вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку”. За його словами, невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку” та після набрання ним чинності.

Раніше ми писали, що військовозобов’язаним дали час прийти в ТЦК, інакше – штраф.

  • Вас може зацікавити:

Закон про мобілізацію опубліковано: почався відлік до набрання чинності

До якого часу за новим законом треба повідомити ТЦК свої телефон та адресу

Кого з жінок можуть мобілізувати за новим законом і хто не підлягає призову: перелік категорій