RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Кого з жінок можуть мобілізувати за новим законом і хто не підлягає призову: перелік категорій

Законопроєкт про мобілізацію, який сьогодні направили на підпис президенту України, містить також деякі положення стосовно мобілізації жінок – умови закону визначають, що жінки можуть піти на службу лише добровільно.

Про це йдеться в тексті закону про мобілізацію.

Читайте також: Дівчат треба готувати змалечку: в ЗСУ відповіли щодо мобілізації жінок

Відповідно до нового законопроєкту, жінок можуть призвати на проходження військової служби лише за добровільною згодою.

Своєю чергою на військовий облік військовозобов’язаних повинні стати деякі категорії жінок, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (тобто від 18 до 60 років) і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти – здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Ті жінки, котрі мають спеціальність або професію, "споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України", та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік, проте лише за їхнім добровільним бажанням.

Законопроєкт про мобілізацію визначає, що якщо жінки перебувають на військовому обліку, вони можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час, проте також добровільно.

Натомість в мирний час вони можуть бути прийняті на військову службу чи долучитись в добровільному порядку (за контрактом) на службу у резерві – це також залежить від самостійного вибору.

Нагадаємо, раніше в РНБО вказали, чи є актуальною мобілізація жінок.

  • Вас також може зацікавити:

В Раді дали добро на мобілізацію засуджених: перші подробиці

Хто отримає право на відстрочку за новим законопроектом про мобілізацію: повний перелік

Порядок обліку: нардеп назвав ключову мету закону про мобілізацію

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.