RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Чекати депортацію? Як новий закон про мобілізацію позначиться на українцях за кордоном

Новий закон про мобілізацію, уже підписаний Володимиром Зеленським, передбачає певні зміни для військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном – зокрема, вони стосуються консульських послуг.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, згідно з документом, консульські послуги для чоловіків за кордоном буде обмежено, якщо військовозобов'язаний не стане на облік. Відповідно, чоловіки без військово-облікового документа не зможуть отримати український чи закордонний паспорти або влаштуватися на роботу.

Проте, у певних випадках, чоловіки не будуть обмежені у консульських послугах. Зокрема це:

  • при оформленні посвідчення на повернення в Україну;
  • під час вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України;
  • якщо другий з батьків дітей має іноземне громадянство або є особою без громадянства;
  • під час вчинення дій за заявами українців, які затримані, позбавлені волі або перебувають за кордоном.

Тобто, після підписання закону, консульські послуги надаватимуться чоловікам одночасно з уточненням даних для ТЦК або при наявності військових документів.

Читайте також: Мобілізація за новими правилами: кого не заберуть до війська, а хто втратить відстрочку

Як стати на військовий облік за кордоном

Українці, які перебувають за кордоном, повинні оновити свої дані протягом двох місяців з моменту ухвалення закону, тобто до 16 липня. Для цього необхідно надати ТЦК актуальні особисті дані, такі як адреса проживання, місце роботи, номер телефону, адреса електронної пошти і т. д.

На облік потрібно буде стати всім чоловікам за кордоном у віці від 18 до 60 років, включаючи студентів та осіб з інвалідністю, які перебувають за кордоном протягом 3 місяців і більше. Зробити вони це можуть через консульство, електронний кабінет військовозобов'язаного (коли він стане доступним), а також за допомогою офіційного номера телефону або електронної пошти, вказаних в ТЦК.

Для оновлення даних потрібно звернутися до дипломатичної установи України з такими документами:

  • український паспорт;
  • документ, що підтверджує місце проживання за кордоном;
  • військовий документ (за наявності);
  • документ про освіту (за наявності).

Персональні дані військовозобов'язаних будуть зберігатися у хмарних сховищах за кордоном за підтримки міжнародних партнерів. Після постановки на військовий облік чоловіки за кордоном мають упродовж 7 днів повідомити про зміни щодо свого місця проживання, сімейного стану або освіти.

При цьому, якщо не стати на військовий облік, то окрім обмеження консульських послуг, військовозобов'язаному також випишуть штраф у розмірі від 3400 до 5100 гривень. Наразі в Міністерстві юстиції обговорюють можливість запровадження додаткових покарань для українців, які нехтують військовим обліком за кордоном.

За словами нардепа Федора Веніславського, такі дії робляться з метою актуалізації даних, аби Генштаб знав, скільки військовозобов'язаних чоловіків перебувають за кордоном.

"Людина може проживати за кордоном, а їй надсилають повідомлення, повістки за адресами, які зареєстровані в ТЦК. Держава витрачає час, матеріальні та людські ресурси, щоб проінформувати людину, яка в принципі не може бути поінформована, оскільки її немає в цьому місті", - пояснив він.

При цьому, нардеп наголосив, що актуалізація даних не означає депортацію українця з країни, де він проживає. Веніславський зазначив, що в України немає можливості змусити інші країни відправляти чоловіків на батьківщину під час воєнного стану.

Раніше ми писали, що військовозобов’язаним дали час прийти в ТЦК, інакше – штраф.

  • Вас може зацікавити: