RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

З'явилося обґрунтування, чому Путін повернув Савченко саме 25 травня

Президент Росії Володимир Путін вирішив помилувати українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко 25 травня, тому що цей день був останнім, коли РФ могла надати ключові аргументи за пом'якшення західних санкцій.

Про це написав журналіст Сергій Сидоренко у статті для "Європейської правди".

"За день до крайнього терміну. Як не дивно, і найпростіше відповісти на останнє запитання. Дата 25 травня – не випадкова і вона не вигідна не стільки Україні, скільки Кремлю. Пояснення просте. У публічному просторі – і не тільки українському, а й у світовому – поширена помилкова думка, що доля економічних санкцій ЄС проти РФ буде вирішена на саміті Євросоюзу, який відбудеться в Брюсселі 28-29 червня", - йдеться в матеріалі.

"Формально санкційне рішення дійсно буде прийняте саме там. Але просто схвалене, а не розроблене. На це у Брюсселі не вистачило б часу. Згадаймо порядок денний червневого саміту. На ньому, можливо, доведеться обговорювати процедуру виходу Британії з Євросоюзу; шляхи протидії міграційній кризі та відносини з Туреччиною; треба знайти формат взаємодії ЄС з НАТО і так далі. Було б дивно розраховувати, що на цьому тлі глави держав-членів ЄС будуть мати багато часу для дискусії з Росією", - пише журналіст.

"І друга перешкода: санкції ЄС втрачають вагу, якщо не будуть синхронізовані з державами по ту сторону Атлантики – США і Канадою. Погодьтеся, голос Люксембургу чи Мальти в міжнародній політиці значно менш важливий, ніж голос Вашингтона. І тому в реальності доля санкцій буде вирішена вже на цьому тижні в невеликому японському місті Сіма, де в четвер розпочався саміт "великої сімки". Більше того, Туск вже визнав, що санкції проти РФ будуть однією з тем переговорів у Японії, а також що рішення про їхнє продовження повинно бути прийняте ще до саміту ЄС. Дипломати, з якими спілкувалося видання, визнають, що всі їхні санкційні зусилля спрямовані саме на "сімку", - продовжує пояснювати підґрунтя дій Путіна Сидоренко.

"Нагадаємо склад G7: це чотири ключові економіки ЄС: Німеччина, Франція (учасники "нормандського формату"), Великобританія та Італія; США з Канадою, а також Японія. Крім них, у саміті G7 беруть участь перші особи Євросоюзу – президенти Євроради і Єврокомісії Дональд Туск і Жан-Клод Юнкер.Так само на "сімку" орієнтувався Путін – для нього було вкрай важливо продемонструвати "жести доброї волі" перед зустріччю світових лідерів. Зробити це раніше Кремль також не міг, оскільки сам загнав себе в жорсткі часові рамки, довівши процес Савченко до обвинувального вироку і вибравши її обмін замість звільнення. Далі сторони були змушені дотримуватися юридичних формальностей і термінів", - йдеться в матеріалі.

За інформацією журналіста, юридичний механізм обміну Савченко на двох ГРУшників було узгоджено ще місяць тому, 18 квітня, і прив'язано до дати, коли набув чинності вирок стосовно російських військових Єрофєєва та Александрова.

"Це сталося 23 травня; а отже, саме тоді в нього з'явилася юридична можливість помилувати росіян, яких Росія погодилася обміняти на Надію Савченко. Далі була справа техніки: фінальна розмова "нормандської четвірки" в ніч на вівторок; підготовка обміну, а в середу вранці – сам обмін", - пояснює Сидоренко.

Як повідомляв "Апостроф", сьогодні глава Євроради Дональд Туск заявив, що Європейський Союз залишить в дії економічні санкції проти Росії, поки нею не будуть в повному обсязі виконані Мінські угоди.