RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У Росії викрили спектакль Путіна з видачею Савченко

Російські журналісти виявили підозрілі факти в ситуації з обміном української льотчиці та народного депутата Надії Савченко на російських ГРУшникiв Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва.

Про це пише Газета.Ru.

Як стверджують джерела журналістів, родичів загиблих співробітників ВГТРК Катерину Корнелюк і Маріанну Волошину довелося запрошувати в Кремль з-за відмови українки звернутися за помилуванням. Зустріч жінок з президентом готувалася в екстреному режимі, про що свідчить той факт, що Катерина Корнелюк в день звільнення Савченко встигла з'явитися і на робочому місці (у суді Салехард), і в Кремлі, подолавши відстань у 3 тис. км.

У середу на сайті Кремля з'явилися кадри того, як Володимир Путін зустрівся з Катериною Корнелюк, вдовою спеціального кореспондента ВГТРК Ігоря Корнелюка, і Маріанною Волошиної, сестрою звукооператора телеканалу "Росія" Антона Волошина. "Знаю, що більше ніж два місяці тому, а точніше 23 березня, ви зустрічалися з Віктором Володимировичем Медведчуком. І тоді, за результатами цієї зустрічі, звернулися до мене з проханням про помилування Савченко, яка засуджена російським судом", — сказав президент на зустрічі з жінками.

Запис було опубліковано 25 травня о 14.15 мск. Проте в цей день, згідно з даними сайту Арбітражного суду Ямало-Ненецького автономного округу, де працює Катерина Корнелюк, у неї було призначено шість судових засідань.

Юрист Руслан Морозов вважає, що суддю Корнелюк могли повідомити в самий останній момент про те, що вона повинна бути в Москві, і більшість її рішень і ухвал могли бути тоді оформлені заднім числом". "Вона могла рано вранці винести рішення про перенесення судових справ, адже це в принципі її внутрішня документація, — розповідає Морозів. — Просто люди приходять на засідання, а їм вручається дана постанова про перенесення засідання. Те ж саме і з оголошенням перерви — це той же перенесення. Тобто фактично вона звільнила цей день для вильоту в Москву на зустріч з президентом".

Російські журналісти спробувала зв'язатися з суддею Катериною Корнелюк, але її помічники відмовилися запросити до телефону. Друга учасниця зустрічі в Кремлі — Маріанна Волошина також була недоступна для коментарів.

У свою чергу Олег Бованин, прес-секретар колишнього глави адміністрації президента України Віктора Медведчука, запевняє, що зустріч президента Росії з Катериною Корнелюк та Маріанною Волошиної, в якій брав участь і його шеф, проходила 25 травня. "У перший раз Віктор Володимирович зустрівся з родичами загиблих в березні, — каже він. — Потім ще були поїздки в Москву, не знаю, чи зустрічався він під час них з цими жінками чи ні. Але та зустріч, яку показали по телевізору, реально проходила 25 травня".

Джерела журналістів адміністрації президента Росії розповідають, що переговори з обміну Савченко на двох росіян — Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва — увійшли в активну фазу в квітні цього року. Кінцеві рішення приймали перші особи держав, а сам хід переговорів тримався в таємниці. Судячи з інтерв'ю адвокатів Савченко, Александрова і Єрофєєва, вони також не були в курсі що відбуваються нагорі процесів. Захисник Савченко Ілля Новіков в ефірі "Ехо Москви" сказав, що "роботу по досягненню домовленостей роблять дипломати і політики". А адвокатська робота "полягала в тому, щоб, знаючи про ці домовленості, забезпечити, щоб ніякої формальний привід, ніякої формальний привід не став би тим заусенцем, за який би все зачепилося і в черговий раз загальмувалося".

"Основних варіантів для звільнення Савченка було два: екстрадиція для відбування покарання на батьківщину за рішенням суду або помилування. Новіков заявив, що в останні дні перед звільненням і на тлі минулих переговорів «нормандської четвірки» стало остаточно зрозуміло: йдеться про помилування. Він і його колеги по захисту льотчиці Марк Фейгін і Микола Полозов страхувалися і аж до 25 травня намагалися вмовити льотчика на прохання про помилування Путіну. Однак вона на вмовляння не піддавалася: в твіттері захисники викладали заяву за її підписом із забороною подавати таке прохання", — пишуть у російському виданні.

"Рішення про підключення до обміну родичів загиблих журналістів було прийнято після того, як остаточно стало ясно, що Савченко не буде писати прохання про помилування", — вважають журналісти.

Як повідомляв "Апостроф", прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков повідомив про рішення російського лідера помилувати Надію Савченко, коли вона прибула в Київ.