RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Росії оцінили можливість нового військового вторгнення в Україну

Російські журналісти проаналізували механізм озброєння резервістів, який відпрацьовує Генштаб України на випадок масштабного вторгнення.

Про це пише російське видання Gazeta.ru.

У російському ЗМІ нагадали повідомлення українського Міноборони про те, що "всі військовослужбовці, які звільняються в запас із Збройних сил України, зараховуються в оперативний резерв першої черги", і вже з початку поточного року з резервістами проводиться цикл навчань.

"Цілком можливо, що українські військові хотіли сказати, що вони відпрацьовують комплекс заходів і дій щодо переведення збройних сил України з мирного на військове положення (з проведенням мобілізаційного розгортання). Можна було сказати і по-іншому: українці відпрацьовують питання доукомплектування військ (сил) у встановлені терміни особовим складом, дообеспечння їх озброєнням, військовою технікою і поповнення матеріальними засобами за рахунок накопичених у мирний час всіх видів ресурсів, формування нових з'єднань і частин, а також бойового злагодження розгортання військ (сил)", — пишуть у російському виданні.

"Крім того, Генштаб заявляє, що "у кожному військовому комісаріаті створюються загони оборони. Комплектуються ці загони резервістами і військовозобов'язаними в першу чергу на добровільній основі. Офіцерські та сержантські посади ми пропонуємо зайняти військовозобов'язаним запасу, представникам громадських патріотичних організацій". Однак завдання військового комісаріату не формувати якісь міфічні загони оборони, тим більше на добровільній основі. Він повинен закликати військовослужбовців запасу і відправити їх по призначенню — або на доукомплектування, або у знову зформованi з'єднання. А також вилучити з економічного комплексу країни техніку, призначену для дообеспечения існуючих і знову формованих частин і з'єднань", — стверджується в публікації.

"Готувати ці загони український Генштаб передбачає "на зборах протягом двох років". Якщо військовослужбовці запасу (приписний склад) підготовлені, то, скажімо, терміни доукомплектування частин і з'єднань та приведення їх у повну бойову готовність складають зазвичай М3, М5, М7 (тобто третій, п'ятий і сьомий день з початку мобілізації). Для знову формованих частин подібні терміни можуть становити М15, М30, М60, М90. У деяких випадках (для авіаційних частин) — навіть М180. Але що українці збираються робити протягом М720 — велике питання", — пишуть російські журналісти.

"Повернемося до висловлення про відпрацювання Генштабом "механізму озброєння всіх українських резервістів". У тому, що резервісти на Україні ще є, сумніватися не доводиться, але ось необхідних запасів сучасного озброєння, військової техніки, матеріальних засобів уже немає. І це наочно показали військові дії на південно-сході України. Практичної користі в сучасній війні від погано озброєних натовпів (загонів у відповідності з новою українською термінологією) не буде", — пишуть в російському ЗМІ.

Як повідомляв "Апостроф", радник президента України Петра Порошенка Володимир Горбулін розповів, як Україна може завдати ударів по Росії.