RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Сенсаційна заява про лазери Путіна проти сил АТО: журналіст дивується

Журналіст Михайло Жирохов висловився про застосування росіянами щодо українських прикордонників забороненої лазерної зброї, про що раніше розповів голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко.

У своїй статті на сайті depo.ua журналіст написав: "Чи можливе взагалі існування такої зброї на озброєнні російської армії і чи адекватна реакція наших генералів... Перш за все скажемо, що програми по створенню такої зброї реально існували як в СРСР, так і в США в кінці 1980-х років. Причому радянські зразки навіть встигли потрапити на озброєння. Йдеться про лазерні комплекси 1К11 "Стилет" і 1К17 "Сжатие", основним завданням яких було забезпечення нейтралізації оптико-електронних пристроїв систем спостереження.".

Жирохов зазначив, що комплекс "Стилет" мав фантастичні по тим часам бойові характеристики, мав великі габарити, встановлювався на важкому гусеничному шасі, був прийнятий на озброєння, але серійно не випускався. Але пара досвідчених машин з цим лазерним комплексом за фактом перебуває на озброєнні армії РФ і зараз.

У свою чергу більш потужний комплекс 1К17 "Сжатие" встановлювався на шасі самохідного артилерійського знаряддя 2С19 "Мста-С". У 1992 році він був прийнятий на озброєння, але після під тиском США і відсутністю великих коштів, необхідних для продовження досліджень у напрямку лазерної гармати, програма створення лазерного комплексу була згорнута.

"Але принаймні три установки таки залишилися на озброєнні. Інформації про те, що вони експлуатуються в стройових частинах у автора немає - як з огляду на закритість теми, так і цілком можливо, через те, що вони можуть припадати пилом на задвірках якогось там НДІ. Незважаючи на наявність таких комплексів, дуже сумніваюся, щоб вони розгорталися на кордоні і використовувалися точково проти українських прикордонників - бінокль або монокль аж надто незначні цілі для таких монстрів. Крім того, для використання лазерного комплексу необхідна пряма видимість. Крім того, не варто забувати, що пил, туман, атмосферні опади, димові завіси якщо не зводять нанівець дію інфрачервоного лазера, то як мінімум значно зменшують дальність його дії. Так що самохідний лазерний комплекс має, м'яко кажучи, дуже вузьку область тактичного застосування", - написав журналіст.

При цьому він підкреслив, що, якщо розробки в Росії пішли набагато далі радянських зразків і є конкретні компактні зразки, які були "випробувані" на Донбасі, то прикордонне керівництво повинно терміново збирати медичні дані про конкретних постраждалих прикордонників, давати експертну оцінку і передавати папку міністру закордонних справ, а той – привернути увагу світової спільноти.

Журналіст також зазначив, що комплекс "Сжатие" не підпадає під дію "Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію", так як вона призначена для ураження оптико електронних систем, а не особового складу. Вважається, що осліплення людей є можливим побічним ефектом, а не метою.

Як повідомляв "Апостроф", голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко заявив, що на українських військовослужбовців росіяни відчували лазерне зброя. В результаті три військовослужбовців Держприкордонслужби отримали опіки сітківки ока. Лікарі змогли їм відновити лише бічний зір, прямого зору у них поки немає.