RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Катастрофа російського Ту-154: виник конфлікт між родичами жертв і Міноборони РФ

Між родичами загиблих у катастрофі російського Ту-154, який прямував до Сирії, і міністерством оборони РФ виник конфлікт.

Про це пише російське видання "Медуза".

До журналістів звернулася вдова одного з артистів ансамблю російського міноборони. За її словами, військове відомство виступає проти проведення повноцінної панахиди, незважаючи на згоду ієрархів Російської православної церкви.

За словами родичів загиблих і друзів їх сімей, дата похорону досі остаточно не призначена.

Надія Столяр розповіла, що настоятель Новодівичого монастиря погодився надати для панахиди храм, а відспівати загиблих мав патріарший намісник Московської єпархії Ювеналій. Пізніше жінці повідомили, що попередню згоду провести панахиду дав і сам патріарх, але він нібито чекає "команди".

"Хто дав Міністерству оборони право розпоряджатися відспівування? Вони зараз не солдати, не артисти, вони наші загиблі родичі. Через те, що міністерство взяло на себе відповідальність за похорон і витрати на них, - спасибі. Але бажання родичів гідно проводити покійних не під їх владою", - сказала Столяр.

"У нас мета проста - чинно попрощатися, відспівати по-людськи. У Міноборони інша мета - по-швидкому всіх закопати і забути, щоб ніхто не пікнув", - сказав друг сім'ї Столяр Петро Новіков.

Існування конфлікту підтвердив Юрій Михайлюк, друг сім'ї загиблого учасника ансамблю Дмитра Литвякова.

"Вони заслуговують відспівування в центральному соборі Москви. Увесь світ їх знав, а тепер збираються поховати тихо, з литиєю [заупокійною службою] на вулиці в мороз. Це неправильно", - вважає чоловік.

Надія Столяр стверджує, що розмовляла з чиновником Міністерства оборони, відповідальним за організацію похорону Сергієм Фральцевим, який прохання родичів щодо громадянської панахиди назвав "хотєлками". За словами жінки, Міноборони не хоче привертати уваги до похорону і не збирається заради них перекривати дороги.

Виконуючий обов'язки керівника ансамблю імені Александрова Геннадій Саченюк відмовився коментувати ситуацію з похоронами.

На офіційному сайті ансамблю ніякої інформації про час і місце похорону немає; відразу за написом "Сумуємо" йде оголошення про набір нових співробітників замість загиблих в авіакатастрофі.

У прес-службі РПЦ заявили, що знають про конфлікт навколо панахиди, проте в результаті журналістів перенаправили за відповіддю до Міноборони.

Друзі та родичі загиблих кажуть, що єдина альтернатива поховання - забрати труну і самостійно поховати, не беручи участь у загальній церемонії. Це можуть зробити ті, хто хоче поховати родича в іншому місті. Так, родичі Дмитра Литвякова, як розповідає друг сім'ї Михайлюк, збираються ховати його в рідних Клинцях Брянської області.

Як повідомляв "Апостроф", експерти-вибухотехніки завершили експертизу уламків літака Ту-154 Міноборони РФ, який розбився 25 грудня 2016 року над Чорним морем біля Сочі. Слідство виключило теракт з імовірних причин катастрофи.