RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Досвяткувались: росіяни різко втратили інтерес до Великої Вітчизняної війни

Громадяни Російської Федерації різко втратили інтерес до історії Великої Вітчизняної війни. Про це свідчать результати соціологічного дослідження проведеного "Левада-центром".

Якщо в липні 2008 року до цього періоду увагу проявляли 55% респондентів, то в березні 2017 року - всього 38%. У той же час зростає увага громадян до історії брежнєвської епохи з 11 до 17%.

Коливання інтересу респондентів до решти історичних періодів знаходиться в межах статистичної похибки.

Інфографіка: РБК

На думку політолога Аббаса Галлямова, дані соціологів свідчать про втому росіян від агресивного патріотичного дискурсу останніх років.

"Патріотизм став настільки офіціозним і нещирим, таким що почав викликати відторгнення. До того ж накладається він на не найсприятливіший фон: погіршується соціальне самопочуття людей і зниження рівня життя. Це не може не дратувати за принципом: чого ви до нас зі своїм минулим лізете, ви на наше сьогодення подивіться ", - цитує експерта РБК.

Заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін зазначив, що загальний спад інтересу до історії можна порівняти з післяперебудовною епохою 1990-х років.

Зростання інтересу до брежнєвської епохи на тлі загального спаду уваги до історії пов'язаний, на думку соціолога, з політикою російських державних телеканалів в останні роки. "Зараз відбувається відновлення інтересу до того, що було забуте у 1990-і роки і тоді піддалося різкій критиці. Цьому сприяє політика державних телеканалів, які активно повертаються до культурної спадщини брежнєвських часів. На тлі падіння інтересу до далекої історії зростає увага до ближньої історії" , - заявив Гражданкін.

Детальніше про культ Перемоги в Россі читайте в колонці російського історика Андрія Зубова "9 травня в шовіністичному угарі, або на що перетворили День перемоги в Росії".